Nyitókép forrás: Aktuality.sk

 

A Smer továbbra sem támogatja a nyilvános szavazást, de épp a titkos szavazás mögé bújva bojkottálja az alkotmánybírók megválasztását. A parlament a szeptember 10-én kezdődő ülésszakán fog szavazni ismét az AB hiányzó tagjairól. A titkos szavazást a korábbi fiaskók miatt már sem a Most-Híd sem az SNS nem támogatja.

 

A Smer nem támogatja az alkotmánybíró-jelöltek megválasztása kapcsán a nyilvános szavazást – jelentette ki Erik Tomáš (Smer) parlamenti képviselő, akit Robert Fico pártelnök jobbkezeként tartanak számon. Azt azonban nem zárta ki, hogy nyilvános szavazás esetén a Smer is részt vesz majd a választáson.

 

„Az egyetlen szabad választás a titkos választás. Sajnálom, hogy nyomás alatt itt már felforgatják a demokrácia alapelveit”

 

 hirdetes_300x300  

fogalmazott Tomáš a TASR hírügynökség kérdésére válaszolva. Mint mondta, ha meglesz a nyilvános szavazás elfogadásához szükséges parlamenti többség, „el tudja képzelni”, hogy a Smer is részt vegyen a szavazáson.

 

„Nem engedhetjük meg, hogy pártunkat jogtalanul vádolják bojkottal”

 

tette hozzá.

 

A Smeren kívül senki sem akar titkos szavazást

 

Bugár Béla (Most-Híd) az uborkaszezon előtti utolsó választás fiaskója után smeres képviselőket vádolt meg azzal, hogy a koalíción belüli egyezséggel szemben más jelöltek javára lobbiztak, ezért nem sikerült az AB „feltöltéséhez” szükséges számú jelöltet megválasztani. Ezzel párhuzamosan kijelentette, hogy a következő parlamenti ülésen a nyilvános szavazás mellett teszik le a voksukat.

 

Andrej Danko (SNS) házelnök szintén a nyilvános szavazás mellett határozta el magát, hozzátéve, hogy az SNS nyilvánosságra fogja hozni azt is, hogy mely alkotmánybíró-jelölteket hajlandó pártja támogatni.

 

Az alkotmánybíró-jelöltek megválasztása év elejétől húzódik, és bár hivatalosan nincs rá bizonyíték, minden jel arra utal, hogy a Smer próbálja megakadályozni, hogy teljes létszámban feltöltődjön az Alkotmánybíróság. Februárban az AB gyakorlatilag határozatképtelenné vált, mert a parlament nem szavazta meg az új jelölteket. A Smer továbbra is azt hangsúlyozza, hogy a nyilvános szavazás antidemokratikus, mert a megválasztott jelöltek alkotmánybírókként tudni fogják, kinek tartoznak hálával. A Smernek azonban már elejétől érdekében állt átpolitizálni a választást, mert Robert Fico pártelnök az AB elnöki posztjára pályázott. Mikor kudarcot vallott, az ezután következő választásokon egyszer sem sikerült a megadott számú jelöltet megszavaznia a parlamentnek – a legkézenfekvőbb magyarázat, hogy a Smer próbálja bojkottálni az AB teljes feltöltését.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!