Nyitókép forrása: 

 

A Focus-ügynökség legújabb felmérése szerint ha most lennének a választások azt a Smer nyerné meg, mégpedig néhány százalékponttal jobb eredménnyel, mint a legutóbbi felméréskor. A progresszívek gyengültek, a magyar vonatkozású pártok továbbra a parlamenti küszöb alatt vannak.

 

A Smer 21,8 százalékkal nyerné meg a választásokat, ez 1,5 százalékponttal jobb eredmény a júniusi felméréshez képest. A második helyen továbbra is a Progresívne Slovensko és a SPOLU koalíciója áll 14 százalékkal, ami 1,7 százalékos csökkenés júniushoz képest.

 

Kotleba és az ĽSNS továbbra is tartja magát a harmadik helyen, releváns csökkenés nélkül 12,1 százalékot kapott a Focustól.

 hirdetes_400x285  

 

A KDH fél százalékpontot erősödve 7,5 százalékkal negyedikként kerülne be a parlamentbe. Az SaS csak ötödik a sorban, az egykor ellenzéki vezetőként 12 százalékos pártpreferenciával rendelkező liberálisok ma csak 7 százalékot kapnak – júniushoz képest ez egyébként nem jelent érdemi változást.

 

A SNS, a második legnagyobb kormánypárt szintén 7 százalékon áll, a Sme rodina 6,3 százalékra süllyedt a korábbi hét százalékról. Az OľaNO 6 százalékkal jutna be a parlamentbe, utolsóként pedig Andrej Kiska pártja, a Za ľudí, 5 százalékkal.

 

Most-Híd 4,7 százalékkal esne ki a parlamentből, a júniusi felméréskor 4,5 százalékot kapott a vegyespárt a Focustól. Az MKP most 3,4 százalékon áll (a júniusi preferencia 3,3, százalék volt). A két párt népszerűségében nem történt érdemi elmozdulás, tárgyalások ide, vagy oda. Az MKDSZ 0,3, a Magyar Fórum 0,1 százalékon áll.

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, a jelenlegi kormánykoalíciónak mindössze 50 mandátuma lenne. A Focus mostani felmérése szerint a kilencpárti parlamentben a Smer csak egy Smer-SNS-Sme rodina-ĽSNS, vagy egy Smer-SNS-KDH-ĽSNS formációban tudna kormány alakítani.

 

A szlovák nemzeti-konzervatív-baloldalon az ĽSNS nélkül nincs koalíciós többség. A Smer-SNS-KDH-Sme rodina formációnak csak 74 mandátuma lenne.

 

Az ellenzéki feltörekvő erők pedig csak egy sokpárti koalícióval szereznének többséget, amelyben helyet kellene kapnia a PS-SPOLU, a KDH, SaS, Sme rodina, OľaNO és Za Ľudí pártoknak (79 mandátum).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!