Nyitókép: aktuality.sk

 

Bugár Béla, a kormányon lévő Most-Híd elnöke szerint a jelenlegi parlament a legrosszabb a mečiari idők óta. Erről a TASR-nek adott interjúban beszélt a 30 éve politizáló Bugár.

 

A vegyespárt elnöke szerint egyes parlamenti képviselők jogot formálnak arra, hogy megmondják, melyik kollégájukat kellene bezárni, ki bűnös és ki nem. Bugár ezt tekinti a legnagyobb problémának, mivel ezzel feszültséget keltenek.

 

A politikus szerint néhány törvényjavaslat nem a megfelelő időben érkezik. Például az abortusztörvény módosításait koalíciós partnereivel ellentétben nem nyitotta volna meg fél évvel a választások előtt.

 hirdetes_300x300  

 

„Meg kell mondanom, hogy ez a legrosszabb parlament. Ha nem beszélek arról, mikor Mečiarék győztek és mi mindent csináltak a parlamentben. Nem szívesen skatulyázom be az embereket, de néhány új, tapasztalatlan képviselő összetéveszti a szezont a fazonnal. Bizonyos képviselőnő odaül az elnöklő mellé, és azt mondja, csak akkor fogunk hinni önöknek, ha valakit becsuknak.”

 

mondta Bugár az interjúban azzal, hogy az ilyen esetekre találták ki a bűnüldöző hatóságokat. Bugár szerint a feszültséget aztán az okozza, hogy már nem létezik normális lehetőség arra, hogy megegyezzenek bármilyen törvényben.

 

Szerinte gond van a törvényjavaslatokkal is, amelyek a szavazószerzés miatt látnak napvilágot. Bugár szerint az olyan javaslatoknak, mint az abortusztörvény módosítása, először szakértői vitán kellene átmenniük, nem pedig csak emocionálisan kezelni.

 

„Nem gondolom, hogy egy ilyen kifejezetten etikai kérdésben, mindenféle szélesebb körű vita nélkül, fél évvel a parlamenti választások előtt kellene dönteni. Miközben magamat konzervatív kereszténynek tartom, és állítom hogy ez (az abortusz – a szerk. megj.) bűn”

 

A kormányzó Most-Híd elnöke úgy gondolja, hogy ezen a téren szükséges az oktatás intenzívebbé tétele.

 

„Az alapiskolában volt szexuális nevelésünk, nem tudom, hogy a mai fiataloknak van-e most ilyen. Előtérbe helyezném a tudati kérdéseket, hogy mindenki tudja, hogy bár ez az én testem, de nem mindegy, hogy mit teszek vele. Ugyanez érvényes a dohányzásra, ivásra vagy a tudatmódosító szerekre, nem csak erre a témára”

 

konstatálta.

 

„Azt nem lehet, hogy közelednek a választások, gyorsan bedobok egy ilyen témát, mert lehet, hogy aztán az egyház az én oldalamra áll. Ez sose működött így, most sem fog.”

 

mondta Bugár azzal, hogy ha szükség lesz rá, megnyitják a témát a Most-Híd frakciójában.

 

„Etikai kérdésekben soha senkit nem kényszerítettünk”

 

tette még hozzá.

 

Az abortusztörvény módosító javaslatát a Smer és az SNS képviselői készítik elő. A módosítás célja az önkényes abortuszok megelőzése. A javaslatot még a koalíción belül is meg kell tárgyalniuk, a Most-Híd azonban nem támogatja a kezdeményezést, ugyanis azt hangsúlyozzák, hogy egy össztársadalmi témáról van szó, amelyet nem szabadna a választások előtti kampányban elfogadni. A témában az ellenzék sem egységes.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.