Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Zuzana Čaputová szlovák államfő szerint a politikai kultúrának napjainkban kevesebb markentingre és több igazságosságra lenne szüksége. Mindezt Ascona svájci városban mondta szombaton a Politikai Kultúráért Európai Díj átvételekor. 

 

Čaputová saját bevallása szerint úgy tekint a díjra, mint azon szlovákiai emberek elismerésére, akik azonosulnak azzal a változással, melyet ő képvisel. Az államfő meggyőződése, hogy a politikusok felelősek a hangvételért, hangulatért és tényekért, melyeket nyilvános szerepléseik során közvetítenek. A Brexit-kampányt vagy a migránsokkal kapcsolatos hoaxok terjesztését Čaputová figyelmeztetésnek tekinti.

 

„Ez magas szintű játék és magas szintű felelősségvállalás, amely meghaladja jelölésünket és funkcióinkat, és összefügg azzal, hogy az emberek egyáltalán hisznek-e majd a demokráciában és a politikai képviselőkben”

 

 hirdetes_300x300  

vélekedett Čaputová, aki szerint a bizalmatlanság egész Európát fenyegeti.

 

Ugyanakkor pozitív változásként jelölte meg azokat a tüntetéseket, melyekre Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolása után került sor.

 

„Más európai országokban is felszólítanak az emberek a változásra, azonban emberek tízezreinek békéje és tisztessége nem mindig magától értetődő. Szlovákiában az emberek érettséget mutattak”

 

Az EU értékeit mindenkinek be kell tartania

 

Felszólalásában Čaputová szót ejtett az EU elhúzódó nyugat-kelet megosztottságáról is. Szerinte mindez a bizalom és a megértés hiányából fakad.

 

„Fontos a kelet-európai országok történelmi kontextusának észlelése, miközben nem lazítunk az EU elvárt értékein. Ezek betartását mindenkitől egyformán kell elvárni, tekintet nélkül földrajzi elhelyezkedésére, vagy az EU-ban való tagságának hosszára.”

 

mondta Čaputová.

 

A Politikai Kultúráért Európai Díjat korábban olyan személyeknek ítélték oda, mint Frank-Walter Steinmmeier német államfő, Jean-Claude Juncker EB-elnök, vagy Donald Tusk Európai Tanács-elnök.

 

hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.