Nyitókép forrása: topky.sk

 

Nem a Billa volt az egyetlen olyan kiskereskedelmi lánc, amely az elmúlt időszakban egymillió eurós büntetést kapott, korábban csillagászati bírságot könyvelhetett el a Tesco, a Kaufland, a COOP Jednota és Carrefour is.

 

A szlovák Állami Élemiszerfelügyelet szerint a Billa előírások sorozatos megsértése miatt kapott egymillió eurós bírságot. 2014-től az ellenőrök összesen 28 alkalommal szabtak ki ekkora nagyságú pénzbüntetést, ezek közül egyetlen egyet sikerült behajtani, a többi ellen fellebbeztek, a bíróság pedig helybenhagyta a bírságolt fél fellebbezési kérelmét.

 

A Billa állítja, nem romlott hús miatt kapták a csillagászati bírságot

 hirdetes_400x285  

 

Az új szabályok szerint – amelyek idén májusban léptek érvénybe – a bírság ellen csak azután lehet fellebbezni, hogy a szabálysértő fél kifizette az összeget. A Billa így az első olyan kiskereskedelmi lánc, amely az új feltételek mellett köteles lenne ténylegesen kifizetni a bírságot, és csak ezután fellebbezni, abban a reményben, hogy a bíróság jóváhagyja beadványát. De hogy ténylegesen mikor kapná vissza a pénzét az államtól, az nyitott kérdés marad.

 

Nem fizeti meg a Billa a bírságot, Matečná végrehajtás alá vonná az üzletlánc vagyonát

 

A kiskereskedelmi lánc emiatt nem hajlandó kifizetni a büntetést, és perre is hajlandó az állammal. Az SNS-es Gabriela Matečná szerint a törvény mindenkire vonatkozik, a Billa sem kivétel, be kell fizetnie a bírságot, mert annak elmulasztását „Németországban és Ausztriában biztosan nem merné megtenni“.

 

A minisztérium kemény retorikája erősen kampányszagú. Az Élelmiszerfelügyelet ellenőrei például teljes kudarcot vallottak a külföldről érkező romlott húsok kiszűrésében, és hetekkel, hónapokkal később jelennek csak meg az interneten a kétes árukról szóló információk, miközben a szlovák hatóságok ez esetben a hiányosságok eltávolítását neves egyszerűséggel az adott üzlettől várják el.

 

Most a Billa esetében többek között lejárt szavatosságú piskóták miatt róttak ki egymilliós bírságot. Ahogy korábbi cikkünkben felhívtuk a figyelmet, a pénzbüntetések arányai között elég nagy eltérések vannak.

 

Az orvosi műhiba miatti haláleset például csak 33 200 eurós bírsággal jár, az életveszélyes épület megépítéséért 170 ezer eurót rónak ki. A tűzvédelmi előírások megszegése 16 600 eurós bírságot von maga után. Mindegyik tétel egy vagy több ember halálát okozza vagy okozhatja. Hogy a kétes minőségű piskóták és rothadt gyümölcsök „ismétlődő“ megjelenése ezzel szemben egymillió eurót ér az állam szemében…

 

A Billa milliós bírságának margójára: A rothadt gyümölcs a pulton egymilliót ér, míg egy gyermekélet csak nyolcezret?

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!