Belföld

Az MKP a Kočner-féle üzenetek ellenére folytatja a tárgyalásokat a Most-Híddal

Mintha mi sem történt volna...

Nyitókép forrása: HNonline.sk/TASR/Jakub Kotian

 

Hétfőn, azaz augusztus 19-én az MKP tovább folytatja a tárgyalásokat a Most-Híddal, erősítette meg a TASR hírügynökségnek Debnár Klára, most-hidas szóvivője és Králik Róbert, az MKP sajtótitkára.

 

„A találkozón részt fog venni delegációnk és aszerint fogunk dönteni, hogy milyen magyarázatot kapunk a közösségünket és az egész társadalmat érintő aktuális kérdéseinkre”

 

fogalmazott Králik, arra utalva, hogy a csütörtökön napvilágra került Kočner-féle üzenetváltások szerint Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a koalíció megmentéséről tárgyalt Marián Kočnerrel a Maldív-szigeteken napokkal a Kuciak-gyilkosság okozta belpolitikai válság kirobbanása után. Kočner ma a Kuciak-gyilkosság egyik főgyanúsítottja, a merénylet vélhető megrendelője.

 

Az MKP tett egy homályos nyilatkozatot arra vonatkozóan is, hogy az összefogás az MKP számára fontos, de az alapvető tisztesség fontosabb számára. Ettől független folytatja a tárgyalásokat.

 

Králik szerint a két párt közti egyeztetések további lépései a hétfői találkozótól függenek majd. Az MKP-s delegáció saját feltételeket kíván az asztalra tenni a Most-Híd irányába, és „konkrét javaslatokkal fognak foglalkozni a koalíciós összefogásra vonatkozóan”.

 

Kočner Threema–üzenetei: Bugárral a Fico-kormány megmentéséről beszéltem a Maldív-szigeteken

 

A Most-Híd a legutóbbi tárgyaláson átadta saját, összefogásra vonatkozó feltételeit, amelynek tartalmát (és általában a tárgyalások tartalmát) egyik párt sem hajlandó nyilvánosságra hozni. Annyit lehet tudni, hogy az egyik feltétel, hogy a koalíció ellenére mindkét párt megtartja saját identitását (etnikai és „interetnikai”).

 

A Most-Híd alelnöke, Ravasz Ábel szerint azonban ha nem sikerül megegyezniük, a két párt „kénytelen lesz” önállóan indulni a 2020-as választásokon. A Most-Híd korábban is tett utalást arra, hogy nem akar mindenáron összefogást, és elsőként nem is a magyar párttal, hanem szlovák és más kisebbségi (roma és ruszin) minipártokkal tárgyalt.

 

A Focus-ügynökség pedig nemrégiben előrukkolt a Most-Híd megrendelésére egy olyan felméréssel, amely szerint a két párt együtt kevesebb szavazatot kapna, mint ha közösen indulnának. Ez azt a hatást keltette, mintha Bugárék csak az alkalmat lesnék, hogy kiugorjanak az egyeztetésből.

 

Megérkezett az MKP reakciója a Bugárról szóló Kočner-féle üzenetekre. Hát…

 

Martin Slosiarik, a Focus elemzője pedig a Trend napilap internetes kiadásának nyilatkozva elmondta, hogy a mostani felmérésekben a mandátumok leosztása olyan, hogy a Sme rodina lehet a következő kormányalakítás királycsinálója, ő a mérleg nyelve. De csak addig, amíg nem kerül be valamelyik magyar érdekeltségű párt a parlamentben (jelenleg egyik sem éri el a parlamenti küszöböt). Akkor ugyanis ők léphetnek elő királycsinálóvá.

 

Ebből az is következik, hogy a Most-Hídnak érdekében állhat önállóan indulni, amennyiben reálisnak hiszi azt a lehetőséget, hogy a ruszin és roma, valamint szlovák minipártokkal összefogva bejut a parlamentbe – ha csak 5 százalékkal is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Debrői Hunor
2019. aug. 17. 11:14

A Maldvi-szigeteken történt ,,reggeli" után az SK POLITIKAI MINDENESE, M.K. után ez lesz az utolsó koporsószög a MKöP ravatalába.

Varga Lajos
2019. aug. 18. 09:08

Nincs az MKP megnyilvánulásaiban semmi meglepő, hisz ők voltak a hidasok kitenyésztésének melegánya, vagy inkább neveldéje, és az az egy-két magára valamit is adó ember már régen otthagyta őket és a maradék semmivel sem különb a hidasoknál, mert egy kis potyáért bármit áruba bocsátanak, mert csak ugyanaz érdekli őket is, mint a Bugár féléket

Szóljon hozzá!

Kövessen minket

Megosztás