Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Andrea Kalavská, a Smer által kinevezett egészségügyi miniszter elutasította Robert Fico pártelnök korábbi követelését, hogy a kórházreformot alkotmánytörvényként nyújtsa be. A miniszterasszony azzal indokolta döntését, hogy „nem akar szégyenkezni” az alkotmánytörvény miatt. Kérdés, hogy egyáltalán átmegy-e a parlamenten a kórházreform tervezete, tekintve, hogy a Smer ilyen körülmények között nem hajlandó megszavazni azt.

 

A kórházi ágyak számának átalakítása, a kórházak specializációjának megváltoztatása, hatékonyabb forrásfelhasználás, átláthatóbb közbeszerzések, törvényben garantált várakozási idők. Többek között ezt mind magával hozná a készülő kórházreform, amelynek kevésbé népszerű intézkedései azonban súlyos károkat okozhatnak a Smernek az előttünk álló kampányidőszakban.

 

Nem csoda, hogy Robert Fico külön magához hívatva Kalavskát azt követelte, hogy alkotmánytörvényként terjessze azt be. Így nem csak azt érte volna el, hogy az ellenzéknek is állást kelljen foglalnia, hanem azt is, hogy a részletek a nyilvánosság elől rejtve maradjanak. Az alkotmánytörvényként benyújtott tervezet ugyanis csak két oldalban összefoglalja a több éven keresztül zajló reformot.

 hirdetes_400x285  

 

„Kalavská miniszterasszonyt Robert Fico, a Smer elnöke értesítette, hogy amennyiben a kórházreformot hagyományos törvényként terjeszti a parlament elé, a Smer frakciója nem fogja azt támogatni”

 

idézte a Hospodárske Noviny a Smer szóvivőjét, Ján Mažgútot.

 

Az egészségügyi minisztérium a törvényjavaslatot már előzetes tárgyalásra benyújtotta, alkotmánytörvény formájában. Az azonban csak általános frázisokat tartalmaz két oldalon. Érthető módon, konkrétumok nem lehetnek benne, mert minden egyes kiigazításhoz a reform ideje alatt 90 támogató szavazatra lenne szükség, ami Szlovákiában elképzelhetetlen feltétel.

 

„Hogy megfeleljünk az elvárásoknak, írtunk egy alkotmánytörvényt, amelynek két oldala van. Sokan azt mondják, hogy üres, de épp azért, hogy ne erőszakoljuk meg az Alkotmányt. Tisztelem az Alkotmányt, nem akarok neki ártani. Attól, hogy valaki követel tőlünk valamit, még sem én sem a minisztériumi munkatársaink nem vagyunk hajlandók szégyenkezni az asztalra letett munka miatt”

 

fogalmazott Kalavská érezhető kritikával a Smer vezetése irányába.

 

Vegyes reakciók

 

Peter Pellegrini (Smer) kormányfő egyelőre nem kívánja kommentálni a Smer álláspontját a kórházreform kérdésében. Pedig ez számára egy újabb pofon, amit Fico mért rá. Pellegrini ugyanis támogatta Kalavská igyekezetét a kórházreform még választások előtti elindítására.

 

A kisebbik koalíciós partner, az SNS nyilatkozatban Robert Fico mellé állt, jelezve, hogy tiszteletben tartja mindkét Smeres álláspontot (Ficoét és Kalavskáét), bár megjegyezte, hogy még nem történt olyan, hogy egy koalíciós miniszter pártjával szemben foglaljon állást. A SNS kivár a Koalíciós Tanácsig a döntést illetően.

 

Az SaS azonban – látva a Smeren belüli feszültséget –, jelezte, hogy ha a kórházreform javaslata olyan formában kerül beterjesztésre, mint ahogy utoljára bemutatták, és nem lesznek benne hibák, hajlandó azt első olvasatban támogatni.

 

A PS-SPOLU szerint Kalavská nem tudja mit csinál, a jelenlegi koalíció kormányzása alatt pedig a betegek aligha fogják látni a kórházreform elindítását.

 

Érdekes adalék, hogy a kórházreform nem csak (például) a várakozási időt és az ellátás minőségét változtatná meg, hanem megváltozna az egészségügyi biztosítók fizetési gyakorlata is. Magyarul: a biztosító nem fizeti ki a kórháznak az elvárttól gyengébb minőségű orvosi ellátást. Idővel az adott területen gyengén teljesítő kórházaktól elvennék a kezelés jogát, a felszabadult kapacitást azonban arra a területre csoportosíthatják át, ahol minőségesebb munkát tudnak végezni.

 

További részletek alábbi cikkeinkben:

 

Nagy hűhó semmiért: A Smer “kiherélte” az évtized legnagyobb reformjavaslatát. Mutatjuk miért

 

Az ellenzék szerint a kórházreform javaslatát bizalmatlansági indítvánnyal kellene egybekötni

 

Ha nem megy át a kórházreform, az egészségügyi miniszter fontolóra veszi lemondását

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.