Nyitókép forrása: dennikn.sk

 

A Marián Kočner Alena Zsuzsovával folytatott üzenetváltásainak okozta botrányban egyre több politikus neve merül fel. Ahogy arról korábban beszámoltuk, a hétfőn napvilágra hozott üzenetváltások tanúsága szerint Marián Kotleba és az ĽSNS lett volna Kočner B-terve, hogy kormányon tartsa a Smert.

 

Tavaly, március 10-én, a Kuciak-gyilkosság után kialakuló belpolitikai válság idején Kočner azt írta Zsuzsovának, hogy Kotleba kívülről megtarthatja a koalíciót, ha a Most-Híd kiugrana belőle.

 

„Elintéztem, hogy a Legfelsőbb Bíróság elküldje a p…csába Čižnár [főügyész] a párt [az ĽSNS] betiltásáról szóló indítványát. A bíróság majd kimondja, hogy nem fasiszták. Így az adósommá válnak. Több évre előre tervezek”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott Kočner. Jana Zemková legfelsőbb bíró, annak az öttagú testületnek a tagja, aki végül bizonyíték hiányában elutasította a párt feloszlatására a Főügyészség által kezdeményezett indítványt, a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy nem tud róla, hogy Kočner megpróbált volna beavatkozni. Hasonlóan tagadták a többiek is, hogy ismernék Kočnert.

 

Az ĽSNS szintén tagadja, hogy a pártvezetés tagjai bármilyen kapcsolatban lennének Kočnerrel, és a megszellőztetett információkat csak „gyenge próbálkozásnak” tartják, hogy a pártot belevonják abba a botrányba, amelyhez valójában semmi közük.

 

Kočner telefonja tovább mesél: Kotleba azért támogathatta a Fico-kormányt, hogy cserébe ne oszlasák fel az ĽSNS-t

 

Nem dőlhetnek hátra…

 

Kotlebáék azonban nem lehetnek teljesen nyugodtak. Kočner ugyanis már a korábbi információk szerint is saját embereként emlegette – vélhetően – Nora Halmová legfelsőbb bírót, aki kénytelen volt elismerni, hogy ismeri a kétes hírű vállalkozót, sőt Norbert Bödört is (az ismert oligarcha fiát), akivel tegeződő viszonyban van. Ennek ellenére tagadja, hogy Kočnerrel való ismerettsége bármilyen hatással lett volna a bíróság döntésére.

 

Kočner 2018. március 11-én azt írta Zsuzsovának:

 

„Ficonak van valamilyen terve. Nem ostoba… A Most nélkül fog kormányozni. Kotleba csendes támogatásával“

 

Úgy vélte ugyanis, hogy Kotleba sem akart előrehozott választásokat. Egy nappal később azt írta, hogy ő maga „intézi Kotlebáékat“. Március 13-án érdekes üzenetváltás zajlik le a két személy között. Kočner azt írja, „aktiválja a B-tervet, Kotlebát, de ha Andrej kiugrik, akkor még ez sem segít. Andrej egy f…sz”. Andrej alatt nyilván Andrej Danko SNS-es pártelnököt kell érteni.

 

Még érdekesebb, hogy nem sokkal ezután, ugyanazon az éjjelen megemlíti, hogy ebéd után Cuperrel és Lexával ül tárgyalóasztalhoz.

 

„Lexának már írtam. Cuper Kotleba legközelebbi tanácsadója, és Lexa irányítja Cupert. Én pedig Lexát fogom. K…rva élet, most már tennünk kell valamit. Nem fogom csak úgy nézni, hogy Soros kib…szik velünk”

 

És valóban, Ján Cuper valóban közel áll az ĽSNS-hez, amely az ezt firtató kérdésre reagálva is tagadja, hogy csendestársként segítették volna a Smer kormányon maradását. Ivan Lexa nevének felmerülése pedig a mečiari-idők módszereit idézi, bár annyira mégsem meglepő. Ivan Lexa volt a 90-es években a Szlovák Titkosszolgálat feje.

 

Abban az időben Szlovákia Oroszország meghosszabbított kezeként működött, és a NATO- és EU-felvételt támogató kormányokkal rendelkező szomszédos országok destabilizálása céljából a SIS számos merényletet követett el, például a budapesti Aranykéz utcai robbantást, vagy romák elleni támadásokat Csehországban.

 

Kočner és Lexa tárgyalásáról Andruskó Zoltán, a Kuciak-gyilkosság egyik főgyanúsítottja is beszélt vallomásában.

 

Kočner Threemája: Hamis iratokat intézett és „hajléktalan művelet“ fedőnév alatt újabb csalást tervezett

 

Bugár után újabb nevek a Most-Híd frakciójából

 

Az üzenetváltások szerint a Most-Híd kiugrása esetén az SNS kapta volna meg a környezetvédelmi és a közlekedési minisztériumot, az igazságügyi tárca pedig a smeres Monika Jankovskához került volt, akit korábban Fico a legfelsőbb bírókat megválasztó Bírói Tanács elnökének szánt.

 

A korábban közzétett üzenetek tanúsága szerint Kočner meg volt róla győződve, hogy Gál Gábor (Most-Híd) igazságügyi miniszterré való kinevezése után is valójában Jankovská irányítja a minisztériumot.

 

Mikor már úgy tűnt, valóban bedől a koalíciós kormány, Fico váratlanul benyújtotta lemondását, és Pellegrini vezetésével a régi koalícióval nevében új kormány alakult. Kočner pedig még a döntés napvilágra kerülése előtt tudta, hogy Lucia Žitňanskát Gál Gábor váltja az igazságügyi tárca élén.

 

Zsuzsová erre az információra azzal reagált, hogy Gált „már behálózta a facebookon”. Gál tagadja, hogy bármi köze lenne Zsuzsovához, vagy Kočnerhez, ahogy azt is, hogy behálózták volna a facebookon. A Most-Híd frakciójából azonban más név is előkerült. A Sieťből átigazoló Martin Fedorral kapcsolatban például ezt írja Kočner:

 

„Tudd meg Martin Fedortól, mi a helyzet [a Most-Hídnál]”

 

Zsuzsová erre azt válaszolta, „megpróbálja, de Fedor nem tud f…szt sem”

 

Az MKP a Kočner-féle üzenetek ellenére folytatja a tárgyalásokat a Most-Híddal

 

Denník N, Aktuality.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.