Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A Szlovák Orvosi Kamara felszólította Andrea Kalavská (Smer) egészségügyi minisztert, hogy a kórházreformot se hagyományos, se alkotmánytörvényként ne terjessze be.

 

Marian Kollár, a kamara elnöke keddi sajtótájékoztatóján ezt azzal indokolta, hogy sem az alkotmánytörvény, sem a hagyományos törvény nincs kellőképp előkészítve a parlamenti beterjesztéshez.

 

„Az alkotmánytörvény azért, mert teljesen felesleges, a hagyományos törvény azért, mert senki nem tudja, hogyan dolgozta be a minisztérium a törvényhez küldött kiegészítéseket, ha ugyan voltak ilyen kiegészítések, mivel az egész előkészítési folyamat során alkotmánytörvényként foglalkoztak a javaslattal”

 

 hirdetes_810x300  

jelentette ki Kollár. Az Orvosi Kamara nem csak Kalavskát, de a politikai pártokat és Peter Pellegrini (Smer) kormányfőt is felszólította, hogy „vessenek véget a politikai kötélhúzásnak” a kórházreformot illetően és kezdjenek végre a betegekkel foglalkozni.

 

Kollár szerint Kalavská lemondása nem lenne helyes lépés, mert már csak pár hónap maradt a választásokig.

 

A Smer nem támogatja, Kalavská meg nem akar szégyenkezni

 

Kalavská hétfőn jelentette be, hogy Robert Fico akarata ellenére nem alkotmánytörvényként, hanem hagyományos törvényként terjeszti elő a kórházreformot. Kalavská szerint a törvényt a kormány augusztus 21-i ülésén terjesztené be elfogadásra. Ha átmenne és a parlament is rábólintana, akkor 2024. január 1-jén lépne hatályba.

 

Kalavská azzal indokolta az alkotmánytörvényi javaslat beterjesztésének elutasítását, hogy „nem akar szégyenkezni” a javaslat színvonala miatt. A helyzet pikantériája, hogy Robert Fico és a Smer kijelentette, hogy hagyományos törvényként nem támogatja a javaslatot.

 

Mi a különbség?

 

A sztratifikáció, vagy más néven a kórházreform három osztályba sorolná a kórházakat, és besorolás szerint végezhetnék majd a kezeléseket és az ellátást. A törvény elősegíti a kórházak specializációját, például a nagyon gyengén teljesítő szülészetek megszűnhetnek, a felszabaduló kapacitást pedig a kórház azon osztálya használhatja fel, amely jobban teljesít. Papíron legalábbis ez az elképzelés.

 

A reform azonban fájdalmaas változásokkal is jár, például a kórházi ágyak számának csökkenésével, az egészségügyi biztosítóknak is felelősséget kell vállalniuk a kórházak és a betegek felé, mivel a törvény azt is megszabná, mi a maximális várakozási idő egy kezelésnél.

 

A reformot a szakértők üdvözlik, a kivitelezés miatt azonban sokan aggódnak, és mivel komoly támadási felület lehet a kormánypártok rovására, a Smer egyenesen úgy tesz, mintha szándékosan akarná elhalasztani a róla való szavazást.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!