Nyitókép forrása: illusztráció/maszol.ro

 

Az elmúlt napban újabb afrikai sertéspestises eseteket tapasztaltak a hatóságok az ország keleti felében, a házi sertéseknél és a vaddisznóknál egyaránt. A betegség ismét azon a területen ütötte fel a fejét, ahol július végén az első esetet nyilvántartásba vették.

 

„A betegség terjedésében a vadak játsszák a legnagyobb szerepet. Egyelőre a kór a kijelölt fertőzött területen maradt, és nem terjedt annak határain kívülre”

 

fogalmazott az Szlovák Állategészségügyi Felügyelet vezetője, Jozef Bíreš. Hozzátette, hogy a felügyelet munkatársai aggódnak, hogy a sertéspestis Magyarország felől más területeket is elér a jelenleg fertőzötteken kívül.

 

 hirdetes_300x300  

Az Állategészségügyi Felügyelet szerint a főleg déli járásokban található nagy sertésfarmokon még nem jelent meg a betegség. A házisertések regisztrált száma jelenleg 534 ezer darab, ami a 2002-es állománynak csak a harmada – (innen is látni a ágazat leépülését és a külföldi vállalatok okozta hatásokat – a szerk. megj.).

 

Szlovákia a sertéshús piacán 40 százalékban önellátónak minősül, összesen egy évben 170 ezer tonna sertéshúst importálunk, az árak pedig szorosan követik a német piac történéseit.

 

A Szlovák Állategészségügyi Hivatal a múlt héten elrendelte a vadászoknál, hogy kezdjék el tömegesen kilőni a vaddisznókat. A Szlovák Agrárkamara szerint „katasztrofális lenne”, ha a nagy állatállományokban felütné a fejét a betegség.

 

CTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.