Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Marián Kočner egykori veje Máltán segítette kétes „üzleti” tevékenységét. A Kuciak-gyilkosság után azonban kínossá vált az ismeretség, és már nem akart kapcsolatot tartani vele, közös érdekeltségeiket pedig felszámolták – derül ki az Aktuality.sk cikkéből, amely a Kočner és Alena Zsuzsová üzenetváltásainak egy újabb fejezetéről számol be.

 

Kočner és a máltai állampolgárságú Christian Ellul között nem csak üzleti viszony állt fenn, Ellul 2011-ben elvette a vállalkozó lányát, Karolina Kočnerovát. Bár két évvel ezelőtt elváltak, Ellul továbbra is fenntartotta a kapcsolatot egykori apósával. A máltai sajtó értesülései szerint Ellul segített tisztára mosni Kočner piszkos pénzeit. A Kuciak-gyilkosság után azonban a helyzet megváltozott.

 

Három nappal a Kuciak-gyilkosság után Ellul hírneve nagy veszteségeket szenvedett el, több ügyfele megszakította vele a kapcsolatot.

 hirdetes_810x300  

 

„A vejemből maffiózót csináltak (…) csak annyit mondott, hogy azonnali hatállyal megszünteti az összes céget és nem akarja, hogy bármi köze legyen hozzám. És ez k…rva nagy probléma”

 

írta Kočner Zsuzsována a Threema applikáción keresztül 2018. március 1-jén, három nappal azután, hogy fény derült Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolására.

 

Márpedig akkor még alig esett szó arról, hogy esetleg Kočner rendelhette meg a gyilkosságot, többnyire arról írt a sajtó, hogy Kočner is megfenyegette Kuciakot, a rendőrség pedig nem foglalkozott az üggyel – mintegy jelezve a hatóságok felelősségét a kettős gyilkosságban.

 

Kočner tavaly március elején azt írta Zsuzsovának, hogy lényegében megérti a vejét.

 

„Ügyvéd, elveszti az ügyfeleit. Pedig ebből él. Én teljesen megértem. Azt mondta, segít áttenni [az érdekeltségeimet] máshova, de már nem kezeli őket. (…) Beszart. Mindig is köcsög volt”

 

fogalmazott a kétes hírű vállalkozó, aki ma már a Kuciak-gyilkosság egyik gyanúsítottja.

 

Christian Ellul ma rendkívüli és nem kívánatos ismertségre tett szert egykori apósa jóvoltából. Bírósági perben áll például Matthew Galizioval, az autóbombával meggyilkolt máltai újságírónő, Daphne Caruana Galazio fiával. Ellul azért perelte be a férfit, mert az nyilvánosan megvádolta Kočnerhez fűződő kapcsolata miatt, illetve azzal, hogy segít neki pénzeket tisztára mosni.

 

Ellul nem csak emiatt jár a bíróságra. Perben áll az ismert máltai újságírónővel, Caroline Muscattal is, a független The Shift News portál tulajdonosával is, aki Kočner és Ellul kapcsolatáról írt terjedelmes oknyomozó cikket.

 

Kočnert és Ellult szlovákiai közös tulajdonban lévő cég is összeköti. A máltai IIHL befektetési holding szlovákiai fiókját Kočner könyvelője, Peter Pecha kezelte, aki a dóvali csalásban szintén gyanúsított. A Trend hetilap két évvel ezelőtt már felhívta a figyelmet, hogy az IHLL holdingban Ellul mellett korábban Kočner neve is szerepelt.

 

Az IIHL ráadásul 2010-ben négymilliós áfavisszaigénylést kapott a szlovák államtól.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.