Nyitókép: TASR/Jakub Kotian

 

A fiataloknak nemcsak a szlovák nemzeti felkelés pontos időpontjának meghatározása okoz gondot, de az is, hogy véleményt alkossanak a fasiszta szlovák államról. Mindez abból az AKO-felmérésből derült ki, amit a besztercebányai Szlovák Nemzeti Felkelés Múzeuma rendelt meg.

 

Az AKO-ügynökség szerint minden bizonnyal ez a legszéleskörűbb felmérés, amit 15 és 20 év közötti fiatalok körében végeztek az újkori szlovák történelem eseményeivel kapcsolatban.

 

 hirdetes_300x300  

A felmérés során négy témakörben – szlovák nemzeti felkelés, fasiszta szlovák állam, holokauszt, extrémizmus – voltak kíváncsiak a fiatalok véleményére.

 

Mikor tört ki a szlovák nemzeti felkelés?

 

A felmérésből kiderült, hogy a fiataloknak gondot okoz a szlovák nemzeti felkelés kitörésének dátumát meghatározni.

 

A megkérdezett fiataloknak megközelítőleg a harmada (31,6%) tudta a szlovák nemzeti felkelés kitörésének időpontját, míg a befejezésével a válaszadók negyede (22,6%) nem volt tisztában.

 

Arra a kérdésre, hogy megközelítőleg meddig tartott a felkelés, a diákok 57,3%-a tudott helyesen válaszolni.

 

Az AKO ügynökség szerint a felmérésből az is világossá vált, hogy a diákok szlovák nemzeti felkeléssel kapcsolatos tudását nagyban befolyásolja a szülők iskolázottsága – minél magasabb végzettsége volt az adatközlő édesanyjának vagy édesapjának, annál több helyes válasz érkezett a szlovák nemzeti felkelés kitörésével és elnyomásával kapcsolatos kérdésre.

 

A diákok negyede nem ismeri a holokauszot kiváltó okokat

 

“A 15 és 20 év közötti fiatalok számára problémát jelent a fasiszta szlovák állam korszakának értékelése – a többségük ugyanis nem tud róla véleményt mondani (mintegy 60%-uk)”

 

– hívta fel a figyelmet az AKO.

 

A felmérés szerint a megkérdezettek 18%-a pozitív véleménnyel van a fasiszta szlovák állam időszakáról, míg negatív véleményt a válaszadók 24%-a fogalmazott meg.

 

A fiatal adatközlők negyede nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy miért volt holokauszt, illetve mi volt a kiváltó oka.

 

A felmérésből az is kiderült, hogy a fiatalok a szlovákiai és a külföldi történésekkel kapcsolatos információszerzés során nem a kalsszikus médiát használják, hanem az internetet és a közösségi oldalakat, továbbá a barátoktól és a rokonoktól informálódnak.

 

 “A fiatalok negyede legalább egy olyan problémásnak minősített Facebook-oldalt látogat, amely extrémista tartalmat közöl. Ez leggyakrabban a Slobodný vysielač”

 

– tette hozzá az ügynökség.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!