Nyitókép: FOTO TASR – Martin Baumann

 

Frank-Walter Steinmeier német államfő szerint Németország és Szlovákia az elmúlt évtizedekhez viszonyítva most áll egymáshoz a legközelebb – mindezt azon a szerdai berlini találkozón jelentette ki, ahol Zuzana Čaputová szlovák államfőt fogadta.

 

Steinmeier méltányolta Čaputová megválasztását, ami szerinte annak a bizonyítéka, hogy a 30 évvel ezelőtti – a berlini fal leomlása előtti – remény még mindig él.

 

 hirdetes_810x300  

“Az országaink sok mindenben megegyeznek”

 

– konstatálta Čaputová.

 

Szerinte a két országot nemcsak az értékek, de az erős és közös Európai Unió iránti vízió is összeköti. Mindkét államfő egyetértett abban, hogy az ellenőrizetlenül végrehajtott brexit nemcsak Nagy-Britannia számára fog problémát jelenteni, hanem az EU számára is.

 

Čaputová szlovákiai látogatásra hívta a német államfőt, majd megerősítette, november 9-én részt vesz a berlini fal lemomlásának 30. évfordulójára rendezett ünnepségen Berlinben.

 

Čaputová németországi látogatás a szabadságért vívott küzdelemről való megemlékezés jegyében fog telni, így az államfő csokrot fog elhelyezni azoknak az áldozatoknak az emlékművénél, akik megpróbáltak átjutni a berlini falon, de az átkelés közben életüket vesztették.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!