Nyitókép forrása: HNonline.sk

 

Andrea Kalavská egészségügy miniszter lázadása nem kis problémát okozott a kormánypártoknak. A két kisebbik koalíciós partner igyekszik úgy viselkedni, mintha a jelenlegi helyzet a Smer magánügye volna, a kórházreform pedig nem lenne eléggé előkészítve.

 

Pedig már négy éve dolgoznak rajta, és egy neves magyarországi vállalat dolgozta ki a folyamatot. Valójában nem az a kérdéses, hogy milyen a reform minősége, hanem az, hogy ki vigye el a balhét az azzal járó fájdalmas, népszerűtlen döntésekért. A reformban ugyanis kórházak összevonásáról és osztályok megszüntetéséről is szó van.

 

Mindenesetre a Most-Hídnak és az SNS-nek is kapóra jött a dolog, hogy a Smer belső feszültségeinek nyilvánosságra kerülésével rúgjanak egyet-egyet a nagyobbik kormánypártba. Ha másért nem, hát azért, hogy eltereljék a figyelmet pártelnökeik kínos szerepvállalásáról a Kočner-féle üzenetekben.

 hirdetes_810x300  

 

A kormány egyelőre nem fogadta el a kórházreformról szóló tervezetet

 

Fejlődéstörténet

 

Néhány nappal azután, hogy Andrea Kalavská (Smer) egészségügyi miniszter bejelentette, hogy nem tesz eleget Robert Fico smeres pártelnök/képviselő követelésének, és alkotmánytörvény helyett hagyományos törvényként nyújtja be a kórházreform négyen éven keresztül készített tervezetét. Az orvosi kamara felszólalt, hogy inkább sehogy se terjessze be, mert rosszul van előkészítve.

 

Az orvosi kamara ezzel azonban csak mintegy segítségére sietett Robert Ficonak, mert Kalavská mégiscsak a Smer egészségügyi minisztere, nehéz lett volna megindokolni, hogy a Smer által kezdeményezett reformot Fico most miért utasítja el. Ráadásul úgy, hogy Kalavská csak a Pellegrini-kormány megalakulása után került a tárca élére.

 

A kormány most szerdai ülésén azonban nem szavazta meg a kórházreformról szóló beadványt, így az egyelőre nem kerülhet a parlament elé.

 

Robert Fico válasza Kalavská lázadására: Jobb ha átgondolja karrierje jövőjét

 

Az SNS meglepődött…

 

Az SNS szerdai nyilatkozatban kijelentette, hogy meglepődött az egészségügyi miniszter és a Smer nézeteltérésén.

 

„Reméljük mihamarabb tisztázzák a dolgot, és a legközelebbi Koalíciós Tanácson a Smer meg tudja majd mondani, hogy támogatja-e vagy sem a törvényt. Ilyen helyzet még nem állt elő. Az SNS már az elejétől kezdve a kórházbezárások ellen van”

 

A Most-Híd is felemás és lényegében álláspont nélküli nyilatkozatot tett.

 

„A Most-Híd korábbi kijelentéseiből is világos, hogy az átgondolt és átfogó kórházreformot, amely minőséges betegellátást tesz ehetővé, szükségesnek tartjuk. De ez a reform a Most-Híd képviselői szerint nem való az alkotmányba. Most, mikor Kalavská visszatért az eredetileg tervezett beterjesztéshez, és a sztratifikáció hagyományos törvényként kerülhet a parlament elé, újra tárgyalni fogunk erről a koalíciós partnerekkel”

 

Nagy hűhó semmiért: A Smer “kiherélte” az évtized legnagyobb reformjavaslatát. Mutatjuk miért

 

A Sme rodina kritizál

 

Az ellenzéki Sme rodina, amely a felmérések szerint a következő kormányalakításnál akár a mérleg nyelvét is eljátszhatja, élesen kritizálta a kormánypártokat:

 

„Számunkra elfogadhatatlan, hogy egy olyan kifejezetten szakmai kérdést, mint a kórházreform, a Smeren belüli politikai harcok eszközévé tegyenek, amelybe ráadásul a Smer az ellenzéki pártokat is belerángatná (a reform alkotmánytörvényként való beterjesztésével – a szerk. meg.). Ez szégyen, akárhonnan nézzük. De ennél a koalíciónál minket már semmi sem lep meg”

 

fogalmazott a mozgalom sajtóosztálya.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!