Nyitókép forrása: dennikn.sk

 

Robert Fico állítása szerint „problémamentesen” haladnak az „ingyen ebéd” programra való előkészületek. Mai sajtótájékoztatóján bírálta a polgármestereket, felszólítva őket, hogy „ne csináljanak az ingyen ebédből politikai ügyet”. Nem véletlenül: a Smer kampányfogása több sebből vérzett. 

 

A Smer idén elfogadott javaslata szerint az állam 1,20 euróval hozzájárul minden iskolás gyermek étkeztetéséhez. Ám a törvény elég hiányosan kezelte azokat a fontos kérdéseket, amelyek a településeket aggasztották. Például az ingyen ebéddel megnő a menzára járó lurkók száma, ami több alkalmazottat és eszközt követel meg. Nem beszélve arról, hogy nem volt világos, hogyan kell kezelni a ki nem osztott adagokat – például mert a gyermek betegség miatt otthon maradt.

 

A Smer elnöke szerint a munkaügyi minisztérium megtalálta a módját, hogyan fizetheti át a többletmunkaerő bérét a településeknek, hogy azok megfelelő nagyságúra tudják növelni az iskolai étkezdék kapacitását.

 hirdetes_300x300  

 

Fico ingyen ebédje a gyakorlatban: nem egészen az, amire számítani lehetett

 

Az „ingyen ebéd” névre hallgató program az állami költségvetésből 80-120 millió euróba kerül majd. Nevével ellentétben azonban koránt sem mindenhol jelent ingyenes ebédet. Településenként, régiónként eltérőek az élelmiszer alapanyagok árai. Az intézkedés miatt a drágább Pozsony környéki iskolákban például az iskolák fenntartói kénytelenek voltak hozzájárulást kérni a szülőktől – mert 1,20 euróból nem tudták kigazdálkodni a költségeket. A teljes képhez hozzátartozik, hogy az iskolai étkezdék menüjének összetételét törvény szabályozza.

 

Robert Fico szerint lehetőség van arra is, hogy a jelenlegi 1,20 euróról 1,30 euróra emeljék az állami hozzájárulás nagyságát.

 

A Smer elnöke felszólította a települések polgármestereit, hogy az ingyen ebédekből ne csináljanak politikát.

 

„Szeptember 1-jétől 1,20 euróval indítjuk a programot, várunk 2-3 hetet, és ha növekednek az élelmiszer vásárlások költségsávjai, reagálni fogunk rá. Igyekszünk majd meggyőzni a miniszter urat és partnereit, hogy egy újabb keretet különítsenek el”

 

fogalmazott.

 

Ahogy azt Robert Ficotól megszokhattuk, nem nagyon volt hajlandó reagálni a nyilvánosságot inkább érdeklő témákra, mint hogy a smeres igazságügyi államtitkár, Monika Jankovská telefonját a Kočnerrel kapcsolatos nyomozások miatt elkobozta a rendőrség. Fico korábban Jankovskát akarta megtenni az Bírói Tanács elnökének (ez a testület választja meg a legfelsőbb bíróság elnökjelöltjét most szeptemberben).

 

„Hogy jön ez az ingyen ebédhez?” – kérdezett vissza az újságíróknak, majd elutasította azt a kérdést is, hogy tegeződő viszonyban vannak-e Kočnerrel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!