Nyitókép forrása: dennikn.sk

 

Marián Kočner kiterjedt rendőrségi kapcsolatokkal rendelkezett. Erről nem csak az árulkodik, hogy ügyészeket, bírókat és újságírókat világíttatott át saját céljai szerint, hanem az is, hogy a letartóztatása előtti hónapokban előre tudta, hogy a rendőrség házkutatást fog nála tartani. A rendőrség most Kočner Threema-kommunikációjára alapozva széleskörű akcióba fogott, amelynek során több bírótól és ügyésztől elvették a telefonját, köztük Monika Jankovská smeres igazságügyi államtitkártól is.

 

A Denník N közlése szerint a rendőrség csak azoktól vette el a mobilt, akik közvetlen kapcsolatban álltak Marián Kočnerrel. Ráadásul az időzítés sem volt véletlen, az érintett személyek – valószínűleg a Threema üzenetek napvilágra kerülése miatt – hirtelen elkezdték lecserélni mobiljaikat.

 

Jankovskáról érdemes tudni, hogy a Smer egyik szürkeeminenciásaként tartották számon, akit Robert Fico 2017-ben akart a Bírói Tanács élére ültetni. Ez a testület nevezi meg a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjét, akit aztán a köztársasági elnök nevez ki. Fico terveit az húzta keresztül, hogy Lucia Žitňanská lemondással fenyegetőzött, ha Jankovská kerül a testület élére.

  hirdetes_300x300   

 

Jankovská neve szerepel Kočner és Zsuzsová üzenetváltásainak leiratában is. Kočner még a Pellegrini-kormány megalakulása előtt azt írta Zsuzsovának, hogy “bárki is kerül [Žitňanská] helyére, a minisztérium valódi irányítója Jankovská lesz. Ő pedig az én ’majmocskám’”.

 

Az is nagyon valószínű, hogy Jankovská közvetítésével (vagy akár közvetlenül is) Andrea Haitová és Zuzana Maruniaková bírónők is kapcsolatban álltak a kétes hírű vállalkozóval. A Markíza értesülései szerint Kočner kommunikált Miriam Repáková bírónővel és Bystrík Palovič ügyésszel is.

 

A rendőrségi akció egyszerre több bűncselekmény kapcsán indult: hatalommal való visszaélés, korrupció, megvesztegetés.

 

A smeres államtitkárnál és több bírónál razziáztak a rendőrök

 

Sokatmondó kapcsolati háló

 

Szlovák sajtóértesülések szerint a NAKA a pozsonyi kerületi bíróságra is „ellátogatott”, ahol a kerületi bíróság egyik bírónőjével és az I. kerületi járásbíróság két másik bírójával akartak „elbeszélgetni”.

 

Márpedig a kerületi bíróságon dolgozik Jankovská nővére, a fentebb említett Andrea Haitová. Mindketten még az egyetemi évekből ismerik Robert Kaliňákot, korábbi belügyminisztert. Jankovská még a HZDS-es igazságügyi miniszter, Štefan Harabin idején került a minisztériumba.

 

Jankovská nővérének, Haitovának a szerepe különösen érdekes, ugyanis üzleti jogi bíróként tagja annak a szenátusnak, amely a Markíza televízió fellebbezéséről döntött volna. A Markíza televízió a pozsonyligetfalui bíróságon pert vesztett Marián Kočnerrel szemben a kétes eredetű váltók ügyében (8 millió eurós tételről volt szó), majd fellebbezett. A kerületi bíróság jelenleg felfüggesztette a fellebbezés elbírálását, a Kočner és Rusko ügyét vizsgáló speciális bíróság döntésére vár.

 

Árulkodó ítéletek

 

A másik, Kočnerrel vélhetően érintkező bírónő Maruniaková volt. A rendőrség állítólag tőle is elkobozta a mobilját. Maruniaková volt az a bíró, aki Kočner javára döntött a Markíza ellenében az egyik, több mint 8 milliót érő váltó ügyében – anélkül, hogy akár csak megvizsgálta volna a váltó valódiságát. Markíza védői hiába bizonyították, hogy Rusko aláírása szemlátomást eltérő volt az állítólagos váltókon a többi korabeli aláírásához képest, Maruniakovának elég volt annyi, hogy Rusko a sajátjának vallotta az aláírást.

 

Maruniaková 2013-ban lett bíró, mikor Jankovská igazságügyi államtitkárként dolgozott a II. Fico-kormány alatt, és befolyása volt a bírók kiválasztási folyamatába. Maruniaková az igazságügyi tárcánál dolgozott,  és bírói kinevezése ellenére 2017-ig ott tevékenykedett, mígnem Lucia Žitňanská akkori miniszter idején távozni nem kényszerült.

 

Ebből következik, hogy a pozsonyligetfalui bíróságon alig egy éve bíróskodott, mikor megkapta a Markíza kontra Kočner ügyet.

 

Az említett nevek közül Repáková is kapcsolatba hozható Kočner egyik nagyobb horderejű ügyével. A SME napilap korábbi közlése szerint  Repáková a Technopol-ügyben hozott egy erősen vitatható döntést, amely segített Kočnerhez közel álló embereknek megszerezni a céget, annak ellenére, hogy az illetőknek lopott és rég érvénytelen részvények voltak a kezükben.

 

A bonyolult ügyben Repáková a törvénnyel szemben hozott döntést, Gál Gábor (Most-Híd) igazságügyi miniszter ezért fegyelmi eljárást indított ellene, csakhogy időközben az ügy leiratának nagy része kámforrá vált. Nem csak ebben a perben hozott gyanús határozatot, korábban egy volt üzlettársa javára hozott ítéletet az államvasút és egy ciprusi offshore cég közti ügyben is. Repáková férje szorosan kötődött a HZDS-hez és a Smerhez is: Dušan Repák az Alkotmánybíróságon képviselte a HZDS és a Smer képviselőit ügyvédként, mikor azok meg akarták szüntetni a speciális bíróságot.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!