Nyitókép forrása: pxhere.com

 

Nyugat-Szlovákiában az elmúlt éjjel 15 ezer villám csapott le, csak a hajnali, 2:00 és 5:15 közötti órákban 9253 villámcsapást regisztráltak – adta hírül az iMeteo meteorológiai portál. A villámcsapásokon túl heves esőzések is sújtották, elsősorban a déli járásokat, ahol az SHMU első illetve másodfokú árvízriasztást rendelt el. És ezzel még koránt sincs vége.

 

A Dunaszerdahelyi, Galántai és Nagyszombati járásokban másod-, a Komáromi, Vágsellyei, Pozsonyi és Szenci járásokban elsőfokú árvízriasztás van érvényben a heves esőzések után. Több csallóközi településen utcákat, pincéket, udvarokat öntött el a víz, a Dunaszerdahelyi járásban több helyen az önkéntes tűzoltók szivattyúzzák a vizet.

 

 hirdetes_810x300  

 

Danko rúdja…

 

Az éjjel 15-50 mm-nyi eső esett mindössze néhány óra alatt, de a Csallóköz egyes területein 73 mm-nyi csapadékot is jelentettek a meteorológusok.

 

A rendkívül aktív villámtevékenységet Andrej Danko harminc méteres zászlórúdja sem úszta meg, az iMeteo.sk-n közöltek szerint Adam Kováč rendkívül jól sikerült fotón örökítette meg, ahogy villám csap a parlament előtt álló oszlopba.

 

Az oszlopnak nem csak az a különlegessége, hogy azért állították, mert Andrej Danko szerette volna, hogy a magyar Országgyűlés előtti zászlórúdnál magasabb legyen a pozsonyi, hanem hogy nem igazán zászlórúd. Alojz Hlina KDH-s pártelnök „hihetetlen szégyennek” nevezte, hogy az erőfitogtatásból állított rúd valójában egy speciális villanyoszlop, amit egy szlovákiai vállalat energetikai és kommunikációs cégek számára gyárt.

 

 

A vihar nem múlt el, csak erőt gyűjt

 

Koránt sem értünk a végére a viharzónának. Az iMeteo előrejelzése szerint délnyugat felől meleg és nedves levegő áramlik Szlovákiába, amelyek újabb esőket és zivatarokat hoz majd. Az első viharokra kora délután kerülhet sor, ezúttal jórészt a hegyvidéki területekre csapnak majd le.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.