Nyitókép: Körkép-kollázs/noviny.sk,mkp.sk

 

A Most-Híd Országos Tanácsának ülése után tartott sajtótájékoztatón Bugár Béla, a párt elnöke bejelentette, hogy nem lesz összefogás a két párt között, vagyis a Most-Híd önállóan indul a 2020-as választásokon.

 

Bugár köszönetet mondott az MKP elnökének és a tárgyalásokon részt vevő küldötteknek a lehetőségért a „becsületes” egyeztetésekre. Elmondta, a legutóbbi tárgyalásokon két fő kérdésre szűkültek az összefogás feltételei, és hogy az MKP nem engedett abból, hogy a közös lista 50-50 százalékban osztódjon meg a két párt jelöltjei között, és hogy egyik pártelnök sem legyen listavezető.

 

„Ennek alapján pártunk országos tanácsa titkos szavazáson döntött, mégpedig 37 szavazat volt a koalíció létrehozása ellen, öten mellette, ketten pedig érvénytelen szavazatot adtak el”

 

 hirdetes_300x300  

mondta Bugár. Majd gyorsan leszögezte, hogy a „kudarc ellenére” továbbra is nem csak a magyar kisebbség érdekeit akarják képviselni, hanem egyre inkább előtérbe kerül a családok védelmének kérdése, attól függetlenül, hogy kisebbségi vagy többségi családokról van szó”.

 

Ravasz Ábel, a Most-Híd alelnöke az MKP kapcsán láthatóan arra panaszkodott, hogy az MKP-nak az volt a legfontosabb, hogy hogyan oszlanak majd meg listán lévő helyek.

 

„Ha arról lett volna szó, hogy ki vezeti majd a listát, hol lesz rajta Bugár Béla, rajta legyen-e Bugár Béla,talán még megegyeztünk volna. Sajnos a legkényesebb kérdés az volt, hogy hány százalékban oszoljanak meg a listán lévő helyek a pártok között. Az MKP 50:50 százalékot akart, és nem voltak nyitottak semmilyen más kompromisszumra”

 

Ravasz elmondta, hogy a vegyespárt  OT-ülésén elfogadták azt a határozatot,amely szentesíti, hogy a Most-Híd az MKDSZ-szel indul közösen a 2020-as választásokon.

 

Újságírói kérdésre válaszolva Bugár kifejtette, hogy pártja számára azért volt elfogadhatatlan az 50-50 százalékos elosztás,

 

mert a Most-Híd nem csak magyarokat indít a választásokon, hanem szlovákokat és más nemzetiségűeket.

 

Bugár hozzátette, hogy a Most-Híd felajánlotta az 50:50 százalékot, de saját választási listáján, azzal a kitétellel, hogy külön helyek lennének biztosítva a nem magyar jelölteknek.

 

Arra az újságírói kérdésre, hogy nem érez-e politikai felelősséget azért, hogy a tárgyalások kudarcba fulladásáért a magyar kisebbség elvesztheti „politikai képviseletét” a parlamentben, Bugár úgy válaszolt:

 

„Nem, meg vagyok győződve, hogy elérjük az öt százalékot, vagy még annál is többet, csak be kell mutatnunk azokat az eredményeket, amiket elértünk. Ha az eredményeink ellenére a választók máshogy döntenek, az már közös felelősség lenne”

 

Bugár arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a következő választások után is hajlandó-e együttműködni a Smerrel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.