Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Augusztus végével lejár a koalíciós szerződés, amely a kormánypártok közti partneri együttműködést hivatott biztosítani. A szerződés lejártának határidejét szándékosan tették a választások előtt nagyjából fél évre: az ugyanis már a kampányidőszakot jelöli. A kérdés az, hogy a koalíciós pártok hogyan fogják ezt az időszakot eltölteni: egymással is hadakozva, vagy nyugodt egyetértésben.

 

Robert Fico, a legnagyobb kormánypárt elnöke korábban kijelentette, hogy a koalíció működése a szerződés lejárta után is biztosított. Szavainak nagy hitelt nem érdemes adni, annyi azonban kiderült belőlük, hogy a jövő évi költségvetést „egyéni” szabályok alapján fogják összeállítani és elfogadni.

 

A választások időpontja egyelőre kérdéses. A kormánypártok a rengeteg nyaktörő botrány ellenére is ki akarnak tartani a rendes választási ciklus végéig, így a parlamenti választásra várhatóan február végén, március elején kerül majd sor. Korábban voltak feltételezések, hogy a Smer előrehozott választásokat eszközöl ki, hogy ne a Kuciak-gyilkosság évfordulójának környékére essen a voksolás, hiszen az elsősorban a Smerrel – finoman fogalmazva – nem szimpatizáló választókat mobilizálja. A pontos dátum kiválasztása a házelnök, Andrej Danko (SNS) joga.

 hirdetes_400x285  

 

A koalíciós szerződés nagyon sok változáson ment keresztül. Először akkor változtattak rajta, mikor a Sieť szétesett, és a négyes koalíció hármasra szűkült. Majd újra módosították 2017 nyarán, amikor a Plavčan-ügy kirobbanása és a Smer egyoldalú döntése után Fico leváltotta az SNS oktatási miniszterét) – Andrej Danko ekkor egyoldalúan felmondta a szerződést. Ez volt az első komolyabb kormányválsága a koalíciónak. Ekkor került bele a szerződésbe, hogy az a választások előtt fél évvel lejár.

 

Váratlan fordulat kórházreform-ügyben: Kalavská nem hajlandó eleget tenni Fico követelésének

 

Kard ki, kard!

 

Kérdés, hogy a felszín alatt feszülő ellentétek milyen mértékben kapnak teret a nyilvánosság előtt. A koalíciós pártok nincsenek könnyű helyzetben, egy hosszan elhúzódó belpolitikai válság főszereplői, amelyet azért még lehet fokozni.

 

Az SNS – bár mélyen hallgat a koalíciós partnerei és Kočner kapcsolatairól – korábban jelezte, hogy olyan javaslatokat akar a parlament elé terjeszteni, amivel a másik két kormánypárt nem ért egyet. Nyilván felelősség nélküli politikai pontszerzés a célja: a koalíciós szerződés lejárta után beterjeszteni populista intézkedéseket, amelyek aztán úgysem élnek meg, de el lehet mondani, hogy nem az ő hibájuk.

 

Ilyen kétes kimenetelű próbálkozás a kisvállalkozók jövedelemadójának 15 százalékra való csökkentése (százmilliós bevételkiesést jelentene), az egyes élelmiszerekre vonatkozó áfa 10 százalékra csökkentése (Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszter kurtításai után félmilliárd helyett már csak 95 millióba kerülnének, mivel csak az élelmiszerek kis részére lenne érvényes).

 

Persze a Most-Híd is szeretne még gyorsan elfogadtatni egy javaslatot: az adómentes bevétel nagyságát emelné meg a mindenkori létminimum 19,2-szereséről 22,7-szeresére. Ez nagyjából százmilliós bevételkiesést jelent az államkassza számára – elsősorban itt is az önkormányzatok faragnak rá.

 

A Smer is a szeptemberi ülésszakon akarja keresztülvinni  a minimálbér emelésről (580 euró) és rögzítéséről (2021-től a mindenkori átlagbér 60 százalékában) szóló javaslatát. Ez nem kiadás az állam számára, hanem jelentős bevételi forrás, amelynek nagyságáról természetesen a minisztérium nem közölt információkat.

 

A szerződés lejárta után az alkotmánybíró-jelöltek újbóli megválasztása is komoly feszültségforrás lehet. A Most-Híd és az SNS nyilvános szavazással próbálná megtörni a Smer bojkottját, a Smer viszont kitart a titkos szavazás mellett.

 

Szeptembertől tehát nem hivatalosan kezdetét veszi a kampányidény, és az egyes pártokról már most tudni lehet, hogy milyen pozíciókból kénytelenek nekirugaszkodni a választási előjátéknak.

 

„Megyek, jól seggbe rúgom Hasábot” – Kočner és Zsuzsová Ficoról is váltottak üzeneteket

 

Most-Híd

 

A Most-Híd a túlélésért küzd. A felméréseken már hetek óta ténylegesen 5 százalék alatt van, Bugárék pedig néhány napja elutasították az MKP-val való összefogást, amivel elég nagy kockázatot vállaltak. Úgy tűnik azonban, hogy abban reménykednek, elegendő voksot gyűjthetnek be, ha összefognak a szlovák, ruszin és magyar minipártokkal. Kérdés, hogy ez mit hoz a gyakorlatban a konyhára egy valószínűleg kiélezett, és ezért magas részvételű parlamenti választáson. Ha bekerülnek a parlamentbe, jó eséllyel az új kormánykoalíció tagjaivá válhatnak. Nem azért, mert kompatibilisek lennének, hanem mert az ellenzék és kormányoldal közötti erőviszonyok annyira kiegyenlítettek, hogy a kis pártok billentik majd át a mérleget. A dolgok jelen állása szerint a Most-Híd nem utasítja el egy újabb smeres kormány támogatását sem.

 

SNS

 

Az SNS helyzete stagnáló. Régebben 10 százalék körüli népszerűséggel, a felméréseken pedig harmadik-negyedik befutó hellyel rendelkezett. Ma meg kell elégednie a hatodik-hetedik pozícióval és bizonytalan 7 százalék körüli népszerűséggel. A pikszisvesztés hátterében egyértelműen a kormánykoalícióban vállalt szerep a felelős, az SNS által vezetett oktatási és mezőgazdasági tárca botrányai, és persze, Andrej Danko minősíthetetlen tévés szereplései. Nem hozott elég szimpatizánst az sem, hogy Danko az Oroszország-felé nyitással próbálta felhívni magára a figyelmet. Az SNS-nek egy évvel ezelőtt jöttek volna jól az előrehozott választások, ám ők ezt a lehetőséget elcserélték néhány kétes hozadékú törvényjavaslat elfogadására.

 

Kočner-üzenetek: Kotlebáék lettek volna a B-terv, bekerült a képbe Ivan Lexa, Gál Gábor és Martin Fedor is

 

Smer

 

A Smer helyzete a legbonyolultabb mindegyik kormánypárt közül. Egyszerre kell külső és belső kihívásokat legyűrnie. Robert Fico helyzete a pártban rendíthetetlen, de épp őmiatta a párt nem tud érdemben 20 százalék fölé emelkedni. Peter Pellegrini kormányfő merőben eltérő narratívái kínálnak alternatívát, amit a választók szívesen fogadnának, de Fico kirobbanthatatlan. És ha Fico távozna, a Smer gerincét képező baloldali-nacionalista szavazók is hátat fordítanának a pártnak.

 

Csak Fico támogatásával van helye a pártban például a marxista Ľuboš Blahának, aki a kommunista szélsőségek iránt fogékony választókat szólítja meg – Szlovákiában van belőlük bőven. A külső feszítőerők közül érdemes kiemelni a Kočnerrel kapcsolatos összes botrányt, amely gyakorlatilag a Smer által kiépített háttérstruktúrát tárja a nyilvánosság szeme el. Ám ne feledjük: ezek a botrányok csak a bizonytalan smeres választókat tántorítják el, akikből nem sok maradt, többségük már rég átpártolt a PS-hez vagy az ĽSNS-hez.

 

“Semmi drámai nem történik” – Pellegrini munkaebéden volt Ficónál, gyakrabban akarnak találkozni

 

A Smer új helyzetben találja magát a választások előtt. Érdemi konkurenciát kap. Míg korábban egy neoliberális SaS-szel kellett összemérnie az erejét, ahol az ingyen vonatok eltörlése állt szemben az ingyen vonatok megőrzésével, most a PS-SPOLU koalíció a Smerhez valójában közel álló gazdaságpolitikai nézetekkel szerezte meg a második helyet a népszerűségi listán. A PS-SPOLU is szociális gondolkodású párt, és ha a korrupció ellenes agendája nem nyomná el korábbi kijelentéseit, láthatnánk, hogy az állami gondoskodás az egyik alappillére a programjának.

 

A Smernél fontos kiemelni még egy, kevésbé látványos, de a sorok között annál inkább visszaköszönő problémát. A szociális állam építésének maszlaga ma már kevésbé eladható, mint korábban. Az autópályák körüli késések és pénzügyi (finoman szólva) buktatók, az egészségügy helyzete a Smer letagadhatatlan kudarcainak számít, amelyeket az ember a saját bőrén tapasztal. Ezeket már nem lehet eltakarni szociális csomagokkal.

 

Hasonlóan ütnek vissza azok a hibák, amelyeket a Smer az elmúlt időszakban elkövetett: nehezen fér az emberek fejébe, hogy ugyanaz a Smer ad százmilliós adókedvezményeket az autógyáraknak, amely most minimálbéremelést ígér. Ezek az ellentmondások, a kirobbant botrányok,  Robert Fico elhasználódott renoméja együttesen komoly problémákat fognak okozni a Smernek. De még így is a legerősebb szlovák pártnak számít jelen pillanatban.

 

Omladozik a Smer hátországa: A NAKA bírók, ügyészek mobilját kobozta el

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!