Nyitókép forrása: facebook.com

 

Csütörtökön, augusztus 29-én nagyjából kétszáz ember tüntetett az ollétejedi Dron Industries gumifeldolgozója ellen. Az égető miatti bűz, ami a nyári melegben is az ablakok bezárására kényszeríti a helyi lakosokat csak az egyik probléma. A másik, hogy egy július végi mintavétel szerint a fenol koncentrációja az egészségügyi határérték 50-szeresét éri el Ollétejeden.

 

A lakosok életét már két éve keseríti meg a vállalat tevékenysége. A mostani megmozdulás szervezője Ollé Mónika, a PRO OLLÉTEJED Polgári Társulás vezetője volt, aki felhívta a helyiek figyelmét, hogy törvény adta joguk van az élhető és tiszta életkörnyezethez.

 

Bűz van, magyarázat nincs

 hirdetes_300x300  

 

A tömeg „Zárják be a céget most!”, „Nem kérünk a mérgekből” feliratú transzparensekkel vonult az üzem bejáratához. A cég vezetői a bekötő utat egy szalaggal kerítették el, állítva, hogy az már a cég területe (egyébként ez nem igaz). A méltán dühös tüntetők azonban nem álltak meg a szalagnál.

 

A megmozduláson több városi képviselő is jelen volt (Ollétejed Dunaszerdahely városrésze), többek között Karaffa Attila alpolgármester, Bachman László, Nagy Iván, Gútay László, Herceg Andrea, Horony Ákos és Sándor Klára.

 

Az üzem előtt Farkas László cégtulajdonos és fiai, Farkas Balázs és Farkas Gergely „fogadták” a tömeget. Ollé Mónikát és a többi tüntetőt elsősorban a cég tevékenységének törvényessége érdekelte. Konkrétan, hogy mennyire tartják be a károsanyag-kibocsátás törvényi felső határát. A hivatalos dokumentáción kívül másból is meg lehetne határozni, hogy mennyi károsanyag kerül ki a levegőbe: a cég által eladott output anyagok (olaj, acél, koksz) mennyiségéből. Erre a kérdésre azonban a tulajok nem voltak hajlandók válaszolni.

 

Arra ígéretet tettek, hogy az általuk végzett környezeti méréseket hétfőn feltöltik a facebookra.

 

 

Az előzmények

 

Egy július végi, hivatalos mintavételen alapuló eredmény szerint

 

az ollétejedi levegőben a fenol mennyisége az egészségügyi határérték 50-szeresét érte el.

 

Nem sokkal ezután a járási elöljáró vizsgálatot kezdeményezett, amelynek az lett volna a célja, hogy megállapítsa, a Dron Industries  régi reaktorainak ugyanúgy teljesíteniük kell-e a 2015-ös, szigorított kibocsátási normákat (ezek szerint jelenleg sem teljesítik). Hab a tortán, hogy a cég új reaktorai szintúgy nem tejesítik az előírásokat, ezért nem is kaptak rájuk üzemeltetési engedélyt.

 

Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester ezután feljelentést tett a Környezetvédelmi Felügyeletnél.

 

A Farkas-család következetesen tagadja, hogy közük lenne a levegőben lévő szennyezéshez. Elutasították a júliusi, nyitrai labor által végzett mérések valódiságát, és saját méréseket végeztek – ezekben azonban nem azokat az anyagokat mérették be, amelyekre a korábbi vizsgálat felhívta a figyelmet.

 

A járási hivatal erre újabb, saját vizsgálatot rendelt el, az eredmény pedig még a korábbinál is lesújtóbb volt: nem csak a fenol, de az N,N-dimetil-acetamid szintje is többszörösen meghaladja a határértékeket, ráadásul akkor is, amikor nem érezni bűzt a településen.

 

Az N,N-dimetil-acetamid az interneten fellelhető leírások alapján 4. osztályú, akut toxicitást okozó anyag, amely bőrrel érintkezve emberi egészségre ártalmas. Ezen kívül szemirritációt okoz, belélegezve szintén mérgező, és veszélyes a születendő gyermekekre is.

 

A legutóbbi hírek szerint már a rendőrség is vizsgálódik az ügyben, és más környező településeken is mintavételeket végeztek az illetékes hatóságok (Dunaszerdahelyen, Nyékvárkonyban, Pódafán).

 

Ez egyébként már sokadik a csallóközi környezetszennyezési ügyek sorában. Ott van a vereknyei veszélyeshulladék-lerakat ügye, a füssi, csicsói és gútai ivóvizek „állati eredetű kórokozókkal” való korábbi fertőzöttsége, a csilizközi falvakat érintő atrazin-fertőzés. Mindegyiknek egy közös vonása van: felelősséget senki sem vállalt értük. Most pedig Gútan újabb 16 ezer darabos kapacitású óriás sertésfarmot telepítene egy dán vállalat.

 

Mire van a Lex-Csallóköz, ha senki sem tartatja be? – tehetnénk fel a jogos kérdést. Hozzátesszük, hogy a vereknyei hulladéktárolón kívül mindegyik ügy Sólymos László most-hidas környezetvédelmi miniszter hivatali ideje alatt pattant ki és maradt felelősök nélkül. Hogy az R7-es nyomvonalába belegyúrt hulladékról ne is beszéljünk…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.