Nyitókép forrása: ta3.com

 

A kormánypártok által, mindössze nyolc hónappal a parlamenti választások előtt elfogadott módosítás szerint minden politikai párt legfeljebb három millió euróig költhet és fogadhat el pénzt a kampányára. A törvényből kikerült még a hárommilliós határ felett harmadik féltől érkező támogatások lehetősége. A dolog furcsasága, hogy a koalíciós képviselők rekord idő alatt, 24 órán belül fogadták el a javaslatot. A témáról Bugár Béla, a Most-Híd elnöke és Michal Truban a Progresívne Slovensko elnöke vitázott a TA3 hírtelevízió szombati műsorában.

 

„Az idei elnök- és európai parlamenti választás tapasztalataiból kiindulva született meg a választási törvénymódosítás, mert nem dönthet a pénz a választások kimeneteléről.” – indokolta Bugár a törvény szükségességét.

 

A műsorvezető azt firtató kérdésére, hogy lehet-e tagadni a hirtelen jött módosításra vonatkozó azon vádakat, hogy az új ellenzéki pártokat akarják vele megszorítani, akik így nem tudnak masszívabb kampányt folytatni, „pedig nem annyira ismertek, mint Bugár pártja”, a most-hidas pártelnök azzal válaszolt, hogy akkor is bevezették volna a törvényt, ha nem jelentek volna meg az új ellenzéki pártok.

 

 hirdetes_810x300  

„Mi már korábban is fontolgattuk a lépést, mert már az elnökválasztásnál is lehetett látni, hogy nem normális az, ami a harmadik fél intézményén keresztül zajlott”

 

mondta Bugár. Truban szerint ez egy üres próbálkozás volt a kormánykoalíció részéről.

 

„Én úgy látom, hogy a politikusok öreg generációja igyekszik hatalmon maradni, és igyekeznek beásni magukat a pozíciójukba, ennek a jele az elfogadott törvénymódosítás. Ezért épp ők hiszik azt, hogy a választásokat majd a pénz dönti el, és nem azok az emberek, akik elégedetlenek”

 

reagált Bugár kijelentéseire Truban, majd hozzátette,

 

miközben a kormánypártok nem tudnak hónapok óta megszavazni kellő számú alkotmánybírójelöltet, vagy tizenhárom napba telt a családi támogatás módosításának elfogadása, rekordidő alatt fogadnak el egy választási törvénymódosítást.

 

„Minket egyáltalán nem korlátol be a törvény, mert mi a választásokat nem pénzzel tudjuk megnyerni, nem is áll rendelkezésünkre ennyi pénz. Mi az EP-választást úgy nyertük meg, hogy nem mi, hanem a Smer költött a legtöbbet a kampányra”

 

A vita folytatásában a műsorvezető feltette talán a téma legfontosabb kérdését: szabad-e a jelenleg regnáló pártoknak új, szigorúbb feltételeket szabniuk az újonnan létrejövő pártok kárára. A válasz:

 

„Már elnézést, de ez mindig így megy. Bármit fogadunk el, az ránk és a többi pártra is érvényes lesz. Ez a demokrácia alapja. (…)”

 

mondta Bugár. Truban erre kijelentette:

 

„Elmondom, mi a probléma a törvénnyel. Az a nem fair, hogy a politika helyett a pártok finanszírozásával foglalkozunk, a politikusok saját magukkal vannak elfoglalva, és nem foglalkoznak mással. Már említettem, fél éve képtelenek alkotmánybíró-jelölteket megválasztani”

 

Truban azonban kihagyott a beszélgetésben egy nagyon komoly ziccert. Mikor arról folyt a vita, hogy egyes pénzemberek a pártok támogatásán keresztül „vásárolnak meg” pozíciókat, Bugár a PS korábbi elnökét, Štefunkót emlegette fel:

 

„Én ezért örülök, hogy a PS elnöke távozott a párt éléről, mert egyértelmű volt, hogy üzletelt az állammal”

 

mire Truban zavart mosollyal így válaszolt: „Én erre nem reagálok, más fórumokon már elmagyaráztam, hogy ez nem igaz”

 

Truban úgy tűnik elfelejtette, hogy míg Bugár örül Štefunko távozásának, közben maga is félmilliót keresett az R7-es nyomvonala alatti telkeken…

 

A Bugár a gyakorlatilag szeptemberben elkezdődő választási kampányt firtató kérdésre reagálva elmondta:

 

„Az, hogy a saját pártunk sikerét tartjuk szem előtt, nem jelenti azt, hogy támadni fogjuk a koalíciós partnereinket”

 

fogalmazott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.