Nyitókép forrása: ta3.com

 

A Legfelsőbb Bíróság háromtagú szenátusa jóváhagyta a kerületi bíróság ítéletét, így az ĽSNS rasszizmussal és gyűlöletkeltéssel megvádolt képviselője, Milan Mazurek elleni ítéletet súlyosbítással jóváhagyta. A korábbi bírósági döntés még 5000 eurós pénzbírságról szól, a Legfelsőbb Bíróság ezt megemelte 10 ezer euróra, amit ha Mazurek nem fizet be, fél éves börtönbüntetés várja.

 

„Az elsőrendű bíróság helyesen vitte végig a bizonyítási folyamatot. Ami a büntetés nagyságát illeti, a fellebbviteli bíróság úgy határozott, hogy az 5000 eurós pénzbírság aránytalanul kicsi a képviselő anyagi lehetőségeihez képest”

 

indokolta a döntését a szenátus.

 

 hirdetes_300x300  

A Speciális Ügyészi Hivatal súlyosabb büntetésért akart fellebbezni, pénzbírság helyett feltételes szabadságvesztést követelt, ezt azonban a Legfelsőbb Bíróság nem hagyta jóvá.

 

Mazurek még 2016-ban, az egyik zsolnai régiós rádióban nyilatkozott gyűlöletkeltő stílusban a romák ellen (konkrétan cigányterrort emlegetett). Mazureket a Speciális Büntetőbíróság 5000 eurós pénzbírságra büntette, ezt bírálta most felül LB.

 

Az ítélet lényege azonban nem a büntetés súlyossága, hanem az a tény, hogy a jogerősen elítélt parlamenti képviselő így azonnali hatállyal elvesztette parlamenti mandátumát.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!