Nyitókép: webnoviny.sk

 

28 ezer munkavállalót és 27 ezer jogi személyt (céget) érinthet a minimálbér 520 euróról 580 euróra tervezett emelése 2020-tól.

 

Ők azok, akik több tíz millió euró többletet kellene, hogy befizessenek az államkasszába. A minimálbér emelése ugyanis a járulékok növekedésével is jár. Úgy a Szociális Biztosítóba, mint az egyes egészségbiztosítókba megemelkedik a havonta befizetett elvezetések összege.

 

Egy ilyen döntés 102 millió euróval növelné az éves bérköltséget a kis- és közepes méretű munkavállalók részére. Ide tartoznak az egyéni vállalkozók, azaz a kisipiarosok, illetve a kis családi cégek, közepes vállalatok is.

 hirdetes_400x285  

 

A Szociálisügyi minisztérium most bocsájtotta tárcaközi egyeztetésre a javaslatot, ennek hatástanulmánya írja, milyen következményekkel jár egy ilyen emelés.

 

Gond az is, hogy Szlovákiában nagy regionális különbségek vannak a bérezések terén. Más és más összeget keresnek az emberek Pozsonyban, és mondjuk Kelet-Szlovákiában. Míg az ország nyugati részén egy ilyen minimálbér az átlagbér 38 százalékát jelenti, az Eperjesi kerületben eléri a 62 százalékot. A többi megye is inkább a 62 százalékhoz közelít.

 

Ahol nem tudják kitermelni a művileg megemelt 580 eurót, ott épp a foglalkoztatottságot vetheti vissza a javaslat. Azaz, épp a legalacsonyabb fizetéssel rendelkező régiókban növekedhet a munkanélküliség, és eshet vissza a foglalkoztatottság.

 

A javaslat ráadásul nem csak a minimálbér növelését tartalmazza, hanem hat különböző ágazatban is meghatározza a kifizethető havi bér alsó értékét. Míg egy takarítónő például havi 580 eurót vinne haza bruttóban, addig egy főkönyvelő 928 eurót, egy gyártási menedzser 1 044 eurót, egy főorvos pedig legkevesebb 1 160 eurót. Mindez tovább növelné az ágazatokra kirótt járulékköltséget.

 

A javaslatról szeptemberben tárgyal a parlament.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!