Nyitókép forrása: körkép kollázs/hnonline.sk, ta3.com

 

Minden, az utóbbi időben, Monika Jankovsá (Smer) igazságügyi államtitkár és több bíró kapcsán felmerült gyanút és kétséget meg kell magyarázni és meg kell cáfolni – jelentette ki Peter Pellegrini (Smer) kormányfő, miután találkozott Lenka Praženkovával, a Bírói Tanács elnökével. Arról tárgyaltak, hogy „lépéseket kell tenni a szlovákiai bíróságba vetett bizalom visszaállítására“.

 

Jankovská kedd délután 14:00-ra hívott össze sajtótájékoztatót, hogy reagáljon a hetek óta tartó, elsősorban személyét érintő botrányra. Jankovská, akit Robert Fico korábban a Bírói Tanács élére akart ültetni, a Pellegrini-kormány idején lett igazságügyi államtitkár. Marián Kočner hírhedt Threema-üzeneteiben Jankovskát az ő saját „majmocskájának” nevezte, aki szerinte Gál Gábor (Most-Híd) miniszter helyett fogja a háttérből irányítani az igazságügyi tárcát. Megjegyezzük, Gál a botrány kipattanása után sem volt hajlandó leváltani a smeres államtitkárt.

 

„Minden felmerült gyanút meg kell magyarázni, cáfolni és lépéseket kell tenni a bíróságokba vetett bizalom megőrzése érdekében. A bíróságnak ellent kell tudnia állnia minden befolyásolásnak és pártatlanul kell ítélni az igazság szellemében”

 

  hirdetes_300x300   

fogalmazott Pellegrini.

 

Hozzátette, hogy Jankovskának mérlegelnie kell, hogy a körülötte kialakult helyzet mennyire segít neki vagy pártjának, amely jelölte őt az államtitkári funkcióra.

 

Azt azonban leszögezte, hogy az ügyben jelenleg ismert információkat nem tekinti megerősítettnek, ezért Jankovská pozícióban maradását kizárólag az államtitkár „személyes felelősségvállalásától” tette függővé. Magyarul: sem Gál sem a kormányfő nem hívja vissza.

 

Richard Sulík, az ellenzéki SaS elnöke élesen bírálta Pellegrini szavait:

 

„Peter Pellegrininek meg kellett volna mutatnia, hogy nem csak egy báb Robert Fico kezében, és végre Szlovákia igazságosságának javára kellett volna döntenie. Gál Gábornak sem Jankovská saját döntésére kellene hivatkoznia, épp ellenkezőleg, mindent meg kellett volna tennie, hogy a kompromittált államtitkár ne mocskolja be az általa vezetett minisztériumot”

 

mondta a liberális politikus.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!