Nyitókép forrása: sme.sk

 

A Kočnerrel való kapcsolata miatt országos botrányba keveredő Monika Jankovskát a kormány hivatalosan is visszahívta igazságügyi miniszteri pozíciójából. Jankovská keddi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a kialakult helyzet miatt lemond posztjáról, de ártatlannak vallja magát. Nem csoda, az államtitkári székből egyenesen a bíróiba ülhetett át.

 

A minimum morálisan ellentmondásosan megítélt helyzet látszólag Gál Gábor (Most-Híd) igazságügyi miniszternek sem tetszett. Ma délután a sajtónak azt nyilatkozta, hogy számára gondot jelent, ha egy bíró a talár helyett a politikai karriert választja, majd azt ott hagyva visszamegy bíróskodni.

 

A vegyespárti tárcavezető azt is hozzátette, hogy nem tehet semmit az olyan bírók ellen, akik telefonját a rendőrség egy folyamatban lévő nyomozás miatt lefoglalta.

 hirdetes_810x300  

 

„Ha vádat emelnek ellene, abban a pillanatban mi is lépni tudunk”

 

mondta Gál. Mint mondta, azt sem teheti meg, hogy kényszerszabadságra küldje Jankovskát, mert nem avatkozhat be a független bíróság munkájába. Ezt a döntést a Bírói Tanácsnak kell meghozni.

 

Ez a testület várhatóan a hónap végén fog csak foglalkozni az üggyel.

 

Jankovská még Štefan Harabin igazságügyi minisztersége idején kezdte pályafutását a politikában. Marián Kočner, akit többek között a Kuciak-gyilkosság megrendelésével is gyanúsítanak, személyes üzenetváltásaiban saját „majmocskájának nevezte“ az államtitkárasszonyt, akiről úgy tartotta, hogy ő, és nem Gál irányítja valójában minisztériumot. Megjegyezzük, Gál a botrány kirobbanása után sem volt hajlandó leváltani a smeres Jankovskát.

 

A smeres csúcsvezetők közül eléggé kilógó Andrea Kalavská (aki maga is megjárta Robert Ficoval a kórházreform kapcsán) burkolt bírálatot fogalmazott meg a sajtónak nyilatkozva. Azt mondta, Jankovská helyében nem tért volna vissza a bíróságra, de rögtön hozzá is tette, hogy ez kizárólag az ő dolga.

 

A Jankovská-botrány ráadásul nem csak a volt államtitkárról szól, hanem több más bíróról is (többek között Jankovská nővéréről), akik valamilyen módon döntési helyzetbe kerültek Kočner viselt dolgai kapcsán,  legalább egy esetben pedig a javára döntöttek (a Markíza-féle váltók egy 8 milliós tételével kapcsolatban).

 

Peter Pellegrini (Smer) kormányfő a témában állandóan azt hangsúlyozza, hogy a rendőrség nyomozzon, az ügyészség bizonyítson, a bíróság ítéljen. Ám a Jankovská-ügy és főleg a Kočnerrel kapcsolatos ügyek épp a rendőrség, a bíróság és az ügyészség részrehajlására, megvesztegethetőségére mutatott rá.

 

Robert Fico kedden megköszönte Jankovskának az „elvégzett temérdek munkát”,  és ismét Kiskára mutogatott és az ellenzék képviselőit nevezte korruptaknak illetve csalóknak. Szerinte a Jankovská-ügyet a sajtó ugyanúgy felfújta, mint annak idején a CT-botrányt (akkor egy egészségügyi miniszter és Pavol Paška smeres házelnök bukott bele a botrányba).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.