Nyitókép: aktualizovane.sk

 

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő üdvözli azt a döntést, miszerint az elítélt extrémista többé nem fog helyet foglalni a parlament soraiban. Mindezt a rasszizmusért és a nemzetgyalázásért elítélt Milan Mazurek (ĽSNS) volt képviselővel kapcsolatban mondta.

 

Pellegrini véleménye szerint a Legfelsőbb Bíróság döntése „komoly figyelmeztetés arra, hogy szóban sem lehet gyűlöletet kelteni“.

 

  hirdetes_300x300   

A kormányfő mindig is megvolt győződve arról, hogy egy tisztességes társadalomban sem a fasizmusnak, sem az extrémizmusnak nincs helye.

 

Az SNS meglepődött

 

Zuzana Škopcová, az SNS szóvivője szerint a párt nem csak meglepődött, de egyenesen sokkot kapott Robert Fico kijelentésétől. A nemzetiek szerint a Fico által hangoztatott érvek veszélyesek.

 

Fico mai nyilatkozata szerint Milan Mazurek volt képviselő csupán azt mondta ki a romákkal kapcsolatban, amit szinte az egész nemzet gondol, majd hozzátette: „ha valakit az igazság miatt végeznek ki, abból nemzeti hőst csinálnak.

 

 „Az SNS-t sokkolta Robert Fico kijelentése, aki csodálattal beszélt Mazurek extrémista megnyilvánulásairól. Bízunk abban, hogy a koalíciós partnerünk tudatosítja, az extrémizmus bárminemű formája társadalmilag veszélyes, egyúttal elfogadhatatlan mind Brüsszelben, mind Moszkvában“

 

– írta az SNS a reakciójában.

 

Fico kiállt a rasszista Mazurek mellett

 

Blahová: Fico gyűlöletkeltő kijelentéseket legitimál

 

Robert Fico, a Smer-SD pártelnöke legitimálja Milan Mazurek azon fasiszta és gyűlöletkeltő kijelentéseit, amit még a Legfelsőbb Bíróság is megbocsáthatatlannak talált – jelentette ki Natália Blahová SaS-es képviselő.

 

A képviselőnő egyúttal felszólította a bűnüldöző szerveket arra, hogy indítsanak eljárást Robert Fico ellen faj- és nemzetgyalázás miatt.

 

Romaellenes rétorika a választások előtt

 

Ravasz Ábel most-hidas romaügyi kormánybiztos szerint Robert Fico a választások előtt ismét előhúzta a romaellenes rétorikáját.

 

 „Szomorú, hogy azt gondolja Szlovákia polgárairól, hogy ugyanolyan véleményen vannak, mint Mazurek és a bandája, illetve ő maga“

 

– írta Ravasz a közösségi oldalán.

 

Ravasz szerint Ficot az idegessége sem jogosítja fel arra, hogy „felszítsa a nemzeti érzelmeket“. A romaügyi kormánybiztos szerint a roma közösségekkel szemben ez erkölcstelen és veszélyes húzás.

 

 „Viselkedjünk olyan felelősségteljes politikus módjára, aki beillik a 21. századi demokratikus Szlovákiába“

 

– tette hozzá.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!