Nyitókép forrása: sme.sk

 

Az adóalap adómentes részének emeléséről szóló most-hidas javaslatot elfogadta a parlamentpénzügyi bizottsága, így a jövő évtől a létminimum 19,2-szerese helyett 21-szeresére emelkedik az adómentes rész.

 

A javaslatot Sárközy Irén, Bastrnák Tibor  és Bugár Béla terjesztették be, utólag két módosítást csatolva hozzá, az egyiket az alkotmányjogi bizottság javaslatára, a másikat a Költségvetési Felelősség (RRZ) miatt. Ez utóbbi ugyanis kifogásolta, hogy nem a törvénynek előírt módon számolták ki a javaslat önkormányzatokra gyakorolt anyagi hatását. Bugárék ezt azzal elintézték, hogy „pótolták a hiányosságot”, de a javaslatot így is átvitték a parlamenti döntés előtti utolsó akadályon.

 

A Most-Híd azzal érvel, hogy a Szlovákiában uniós viszonylatban az egyik legnagyobb a munkát terhelő adóék nagysága, és szerintük azért, mert nem az átlagbér tempójában nőtt az adómentes rész nagysága.

 hirdetes_810x300  

 

Az érem másik oldala, hogy a Most-Híd nem az állam, hanem az önkormányzatok költségvetésének terhére vezeti be az intézkedést. A személyi jövedelemadó ugyanis a települések kasszáját gyarapítja. Bugárék azzal érvelnek, hogy a foglalkoztatás bővülése okán több bevétele lesz a településeknek.

 

A buktató azonban ott van, hogy nem minden településen nőttek a bevételek egyformán (gondoljunk a kétszámjegyű munkanélküliséggel küszködő keleti járásokra), másrészt, az állam egy csomó kiadást és feladatot terhelt át a településekre, akik szerint emiatt nem hogy nem nő a bevételük, de a kiadások leszámolása után nem marad pénzük fejlesztésekre.

 

Több Besztercebánya megyei település polgármestere (nagyjából negyvenen, többségében függetlenek) tegnap a parlament előtt tüntettek a kormány és a Most-Híd intézkedései ellen.

 

Negyven Besztercebánya megyei polgármester és képviselő tüntetett a Most-Híd javaslata ellen

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!