Nyitókép forrása: 

 

Ha most lennének a választások, azt a Smer nyerné meg és kilencpárti parlament alakulna. Az AKO-felmérése is a magyar érdekeltségű pártok vesszőfutását tanúsítja, az MKP stagnálását és a Most-Híd jelentőségének lassú leépülését.

 

A Smer egy kudarcnak beillő, 19,6 százalékos eredménnyel „nyerné” meg a választásokat, tény azonban, hogy ez  a szám az utóbbi hónapokban a legjobb, amit az AKO-tól kapott. Annyi biztos, hogy Robert Fico pártja nem tud elszakadni a 20 százalék körüli eredménytől.

 

A második helyen a PS-SPOLU koalíciója szerepelt 15,5 százalékkal. Az AKO legutóbbi, májusi felmérésekor még 18 százalékot kaptak, így bizony gyengülést mutat a mostani felmérés. Igaz, hogy májusban még nem kapott helyet a kérdőíven Andrej Kiska pártja, a Za ľudí.

 hirdetes_300x300  

 

A harmadik helyen továbbra is Kotleba és az ĽSNS tartja magát, 10,9 százalékkal, szintén csökkenést mutatva (májusban 14,9 százalékot kapott az AKO-tól).

 

Az SaS a negyedik helyet szerezte meg 9 százalékkal, Andrej Kiska Za ľudí nevű pártja pedig épp hogy lemaradva 8,8 százalékkal az ötödik a sorban.

 

A Sme rodina és Boris Kollár csak a hatodik lehet 7,7 százalékos eredményével. Váratlan fordulat, hogy az OľaNO-nak sikerült megelőzne az SNS-t: 7,3 százalékot kaptak az AKO-tól, míg Andrej Danko és a szlovák nemzetiek 7,1 százalékkal kénytelenek beérni.

 

De ők sem panaszkodhatnak az ügynökségre: a sok bírálatot begyűjtő szlovák nemzeti konkurencia, a KDH 8,6 százalékról csúszott le 6,3 százalékra az AKO szerint.

 

A Most-Híd és az MKP egyaránt parlamenten kívül maradnának a felmérés szerint. Bugár Béláék 3,9 százalékon állnak, Menyhárt Józsefék 3,5 százalékot kaptak.

 

Koalíciós patthelyzet

 

A szlovák belpolitikai patthelyzet valós esélyét jól mutatja, hogy néhány százalékpontnyi átalakulás után egy Smer-SNS-ĽSNS-Sme rodina koalíció már nem is lenne elég a kormányzáshoz. A négyes formáció csak 74 mandátumot jelentene. Vagy a KDH-val kellene kiegészülniük, vagy a Sme rodina helyett egy másik, izmosabb pártot kellene befogadniuk. Kérdés, hogy lenne-e bárki a felsoroltakon kívül, akik még hajlandóak a Smerrel és az ĽSNS-szel közös kormányban dolgozni.

 

Ami az ellenzéki oldalt illeti, nem kevésbé bonyolult a helyzet. A PS/SPOLU-KDH-SaS-Za ľudí-OľaNO hatpárti koalíciónak épp csak meglenne a többsége 76 mandátummal. Persze, a Sme rodina ebben a formációban is megtalálhatja a helyét.

 

a HNonline.sk infografikája: 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!