Nyitókép forrása: Sme.sk

 

Peter Pellegrini (Smer) kormányfő lehet a legnagyobb kormánypárt listavezetője Robert Fico pártelnök helyett, de ez utóbbi is indulni fog a választásokon – írja a Sme napilap Smerhez közeli forrásokra hivatkozva.

 

A lap értesülései szerint a két vezető ezen a héten járja körbe a párt megyei struktúráit, hogy felkészítse őket a változásra.

 

„Hétfőn hallottam a pártelnök szájából, hogy nincs vele gondja, hogy Pellegrini lesz a listavezető”

 

 hirdetes_810x300  

idézte a SME Marián Kéryt, a párt aranyosmaróti járási szervezetének vezetőjét.

 

Néhány hete még a kulisszák mögött arról beszéltek, hogy Pellegrini nem csak Ľuboš Blaha és Tibor Gašpar indulását ellenezte, hanem magáét Robert Ficoét is, jelenleg úgy tűnik, hogy Pellegrini és Fico egyezségre jutottak. Korábban arra volt nagy esély, hogy Pellegrini kilép a Smerből, és Tomáš Drucker készülő pártjához igazol át. Ez komoly veszteséget jelentene a hullámvölgyben lévő Smernek, Pellegrini jelenleg a második legmegbízhatóbb politikus az országban a felmérések szerint.

 

Grigorij Mesežnikov politológus szerint Pellegrini listavezetővé tétele a Smer legjobb döntése. A SME úgy tudja, Pellegrininek egyetlen feltétele volt: Tibor Gašpar nem indulhat a Smer színeiben.

 

Arra nem kell számítani, hogy a 2020-as megmérettetésen Fico nem indulna. Ezt maguk a smeresek sem tudják elképzelni.

 

Pellegrini korábban több bíráló kijelentést is tett a pártra és annak vezetésére. Többek között kifogásolta a párt irányát, és az ĽSNS-hez való közeledést. Azt már régebb óta sejteni lehet, hogy a legnagyobb kormánypárt egyik legvalószínűbb koalíciós partnerének épp Kotleba pártját tekinti.

 

Készülődés a kormányzásra…

 

Itt érdemes kiemelni az elmúlt időszak néhány érdekes eseményét. Néhány hónappal ezelőtt a Főügyészség rosszul összeállított bizonyítékai miatt a bíróság elutasította az ĽSNS feloszlatására kezdeményezett eljárást. Ezzel gyakorlatilag kaptak egy bizonyítványt, hogy pártjuk törvényeknek megfelelően működik.

 

A napokban pedig szintén két fontos döntés született. Az egyik, hogy a Legfelsőbb Bíróság mindössze egyetlen nappal a Speciális Büntetőbíróság döntése után jóváhagyta a Milan Mazurek elleni ítéletet – 10 ezer eurós bírságot, amivel a cigyányterrort emlegető, gyűlöletbeszéddel vádolt ĽSNS-es képviselő el is vesztette mandátumát. A másik, csak szimbolikusan kapcsolódó döntés, hogy a bíróság szintén bűnösnek ítélte ifj. Ivan Kmotríkot, az ismert oligarcha fiát, (náci) karlendítésért.

 

Pellegrini maradása, illetve az a körülmény, hogy a Smer ezeket a döntéseket – egyelőre – nem dörgölte a fasiszták elleni harc keretében Kotlebáék orra alá, arra utal, hogy épp az ĽSNS szalonképessé tétele zajlik éppen.

 

Robert Ficonak és pártjának ugyanis már van negatív tapasztalata azzal kapcsolatban, milyen nemzetközi botrány kerekedhet abból, ha szélsőjobboldallal alakít kormányt: 2006-2010 között a Smert kizárták az európai szocialisták pártcsaládjából az SNS-szel való koalícióért. Ráadásul mindez a Malina Hedvig-ügy idejére esett, Ficoéknak pedig volt mit megmagyaráznia.

 

Kérdés, hogy a mai nemzetközi viszonyok között mennyire tudna egy ilyen koalíciót a Smer elfogadtatni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.