Nyitókép: glob.zoznam.sk

 

Peter Pellegrini (Smer) kormányfőt továbbra is megtartaná a bársonyszékben a szlovákiai választók 27 százaléka – legalábbis ez derül ki az AKO ügynökség exkluzív felméréséből, melyet a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap megbízásából készített.

 

A felmérésből az is kiderül, hogy az embereknek alig van elképzelésük arról, hogy kinek kellene lennie a kormányfőnek a következő parlamenti választások után, egy részük így inkább abból indul ki, hogy ki a jelenlegi miniszterelnök – mondta az eredmények margójára Václav Hřích szakértő.

 

Pellegrinit 15 százalékkal – jócskán lemaradva – Andrej Kiska korábbi államfő követi, az őket követők Hřích szerint statisztikai szempontból egyformák, nincs különösebb különbség támogatottságukban.

 hirdetes_810x300  

 

A politikai elemző szerint az egyes pártok választói saját listavezetőjüket helyezik a képzeletbeli kormányfői székbe, a párt más jelöltjeit ebből a szempontból nem is veszik számításba.

 

Andrej Kiska annyiból van előnyben a választók között, hogy öt évig államfő volt, így már van egyfajta vezetői imidzse, ráadásul Kiska már utolsó köztársasági elnöki hónapjai alatt is ellenzéki vezetőként pozicionálta magát, így ez is maradt meg a választók emlékezetében.

 

 „A sajtóból legrégebb óta ezt hallják az emberek. De látjuk, hogy ez a 15 százalék a teljes populációból szörnyen kevés. Nem látszik, hogy van valaki a kihívók közül, aki legalább a választók harmadát, ne adj’ Isten felét meggyőzné.”

 

vélekedik a szakértő.

 

A jelenleg legerősebbnek tűnő ellenzéki párt, a PS/Spolu koalíció listavezetője, Michal Truban csak a válaszadók 2,8 százaléka szerint lenne a legmegfelelőbb kormányfő. A szakértő szerint Truban hátránya a relatíve kicsi ismertségéből adódik.

 

„Nincs olyan régóta a Progresívne Slovensko élén. Azzal harcol, hogy egyértelművé kell tennie az emberek számára, hogy egy szubjektum vezetője”

 

teszi hozzá Hřích, aki szerint még a PS/Spolu koalíció potenciális választói sem tudják, hogy Truban a vezető.

 

„Nem várhatjuk el az emberektől, hogy minden sajtót figyelni fognak”

 

magyarázza a szakértő.

 

 

Érdekes helyzet a Smerben

 

Biztosan nem nyeri el a felmérés eredménye Robert Fico tetszését, aki láthatóan teljesen kiesik a pixisből. Míg Pellegrinit a megkérdezettek 26,9 százaléka tartaná a legmegfelelőbb kormányfőnek, addig Ficora csak 4,7 százalék adta le voksát.

 

A szakértő szerint ennek leginkább az az oka, hogy Pellegrini kormányfőként nagyobb teret kap a sajtóban, így jelenleg ő a legismertebb név a Smerben.

 

Ez pedig megmutatkozik a smeres választók körében is – a kimondottan a Smert támogató választók kétharmada tartja Pellegrinit a legmegfelelőbb miniszterelnöknek, míg Ficot csak valamivel több mint 20 százalékuk szeretné kormányfőként látni.

 

A felmérésben olyan pártok is felbukkannak, akik választói nem saját pártvezetőjüket tartják a legmegfelelőbb következő kormányfőnek. Ilyen a KDH, az MKP, a PS/Spolu és meglepetésre az SNS.

 

Az SNS választói például inkább Pellegrinit favorizálják Dankoval szemben, a KDH támogatói Alojz Hlina helyett inkább Kiskát, míg a PS/Spolu koalíció szavazói Miroslav Beblavýt tartanák megfelelő kormányfőnek.

 

Láthatóan a Most-Híd választói sem állnának teljes mértékben Bugár Béla mögé, ha kormányfőségről van szó – az egyébként 4 százalék alá mért vegyespárt elnökét a megkérdezettek 1,4 százaléka tartaná megfelelő kormányfőnek.

 

Körkép.sk, hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!