Nyitókép forrása: nrsr.sk

 

Ma délután 13:00-kor keződik a parlament rendes őszi ülésszaka, amely több mint 150 pontot tartalmaz. Többek között a sajtótörvényről, a Smer választási törvénymódosításáról, az SaS pedig a külföldi homoszexuális párok jogállásáról fognak dönteni a képviselők.

 

A Smer választási törvényjavaslatának lényege, hogy a választási listán a jelöltek neve mellett csak a tényleges munkahelyük megnevezése szerepeljen. A legnagyobb kormánypárt ezzel akarja elkerülni, hogy nonprofit szervezetek propagációjára használják a választási listát.

 

Az SaS javaslata megkönnyítené, hogy a harmadik (nem uniós) országokból érkező homoszexuális párok letelepedési engedélyhez jussanak. A jelenlegi szabályozás ugyanis csak az EU más tagországából érkező egynemű párok jogállását ismeri el.

 hirdetes_400x285  

 

Téma lesz a művi terhesség megszakítás szabályozása is, amely kapcsán több párt is módosítást terjesztett be (Sme rodina, ĽSNS, OľaNO).

 

Több második olvasatba kerülő törvény is terítékre kerül. Például a sokat vitatott sajtótörvény, amelyet a Smer terjesztett be, és amely visszavezetné a gyakorlatba a közszereplők válaszadási lehetőségét a sajtóban megjelent írásokra. A javaslatot februárban fogadták el első olvasatban, azóta nem sikerült átvinni második olvasatban.

 

A törvény elsősorban a nyomtatott sajtó számára jelent problémát, gyakorlatilag terjedelmi korlátok nélkül kötelezi őket a politikus saját véleményének közlésére. Sokan azért bírálják a törvényt, mert nem csak költséges (a politikus válasza helyet vesz el más tartalmaktól), hanem mert igyekszik megkötni a kormánnyal szemben kritikus sajtó kezét,és óvatosabb megfogalmazást követel meg, ráadásul gyakorlatilag ingyen reklámot jelent az adott politikus számára, aki azt ír le az adott témáról, amit csak akar.

 

Az egyik legtöbb feszültséget keltő szavazás valószínűleg az alkotmánybíró-jelöltek megválasztásának immáron sokadik kísérlete lesz. A jelek szerint egyedül a Smer tart ki a titkos szavazás mellett, koalíciós partnerei is nyilvános szavazást akarnak. A Smerről úgy tartják, hogy szándékosan bojkottálja az akotmánybírójelöltek megválasztását a titkos szavazás mögé bújva.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!