Nyitókép: Körkép.sk (Komjáthy Lóránt)

 

Frissítve: 15.02 Az MKP, a Csemadok és az Új Egység is az Összefogás listáját építi.

 

Hétfőn, az Új Egység meghívásának eleget téve ültek tárgyalóasztalhoz az MKP, a Csemadok, a SZMPSZ, az Összefogás Politikai Mozgalom, a Magyar Fórum, Magyarok Klubja és az Új Egység Mozgalom képviselői.

 

A találkozóra a parlamenti választásokon közösen induló Most-Híd – MKDSZ képviselői nem kaptak meghívást, tájékoztatta a Körképet az Új Egység Mozgalom sajtószolgálata.

 hirdetes_810x300  

 

A találkozón a felek annak lehetőségéről tárgyaltak, hogy olyan elvi megállapodás körvonalazódjon, amely reményt ébreszt a felvidéki magyarokban.

 

Kép: Körkép.sk (Komjáthy Lóránt)

 

„Az elvi megállapodásnak tartalmaznia kell az önkormányzatiság elvének a felvállalását, mert ez a magyarok többségének elvárása. Ne a listaállítás legyen az elsődleges, hanem az alapelvek és a program összeállítása a társadalmi elvárások figyelembevételével” – szögezte le a rendezvény házigazdája, Samu István, az Új Egység elnöke.

 

Samu szerint amennyiben szervezéstechnikai, vagy egyéb, elvi nehézségek adódnak az Összefogással kapcsolatban, B-tervre van szükség. Ez elmondása szerint lehetne akár az MKP névváltoztatása, és annak listáján való közös indulás.

 

Csáky: Az MKP listája adjon teret a magyar összefogásnak, vagy az MKP induljon szlovák koalícióban

 

Orosz Örs (Összefogás mozgalom) biztosította a jelenlévőket arról, hogy nem kívánnak senkit kizárni a széleskörű összefogásból.

 

Bárdos Gyula (Csemadok, MKP) elmondta, hogy támogatja az Összefogás új párt megalakulását, és személy szerint is segíti a szükséges aláírások összegyűjtését. Ugyanilyen értelemben nyilatkozott Varga Péter, az MKP szakmai alelnöke is.

 

A Magyar Fórumot Janits Erzsébet képviselte, aki elmondta, hogy a párt nyitott az összefogásra, és igyekeznek megszólítani a Most-Hídból kiábrándult magyar szavazókat.

 

A felek között a későbbiekben további tárgyalások várhatók, melyre Samu István elmondása szerint meghívják a Most-Híd azon képviselőit is, akik elhatárolódnak a Bugár Béla képviselte vonaltól.

 

Jelen állás szerint tehát úgy néz ki, Bárdos és Varga, az MKP Országos Elnökségének tagjai az Összefogás nevű új párt megalakulását támogatják. Ha pedig nem jönne össze a szükséges számú aláírás a párt bejegyzéséhez, az MKP, immár új névvel adhat lehetőséget a közös indulásra.

 

Körkép.sk

További ajánlott írások:

 

Az Összefogásnak nevezett nagy átverés

 

A hamis érdekképviselet veszélyei és saját felelősségünk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.