A régiók és a vidék pártjaként határozzák meg magukat. Választási programjukban a víz, a termőföld, a levegő és az erdők védelme szerepel. Továbbá olyan fajsúlyos, a felvidéki magyarság körében is aktuális témákat vállalnak fel, mint a csallóközi talajvíz védelme, vagy a dán sertésfarmokkal szembeni harc. Azt is ígérik, hogy ők nem megvásárolhatók.

 

Ilyen még nem volt: ekobillboardokkal bont zászlót az új gazdapárt

 

Ők az Elegün van! Máme toho dosť! nevű új, alakuló párt, melyet a gazdák hoznak létre.

 

 hirdetes_810x300  
A párt logója magyar verzióban.

 

 

Máme toho dost! azaz Elegünk van! Ilyen név alatt tervezik indulásukat a szlovákiai gazdák, köztük felvidéki magyarok is a jövő évi parlamenti választásokon. Az új párt bejegyzéséhez szükséges 10 ezer aláírás összegyűjtése szeptember 1-től már javában zajlik. Aktivistáikkal, traktorjaikkal jelenleg Kelet-Szlovákiából tartanak Pozsony felé, és szeptember második felében várhatóan a magyarlakta területekre is megérkeznek.

 

Kiútkeresés közben

 

Miközben a felvidéki magyar politikai képviselet saját kiútkeresésével van elfoglalva, a traktoros tüntetésekről ismert gazdák is zászlót bontottak. Belső méréseik azt mutatják, hogy egyáltalán nem esélytelenek. A Körkép.sk birtokába került, 64 oldalas saját felmérésük, amelyet a legrelevánsabb ügynökség, a Focus készített biztató számokat mutat.

 

A Focus gazdák részére készítet, nagy, releváns, 1020 fős, személyes megkérdezésen alapuló felmérése 2019 augusztusában. Forrás: Körkép.sk

 

Focus: Jelenleg 3,9 % és 78 % bizalom

 

A Focus augusztus végi mérése 3,9 százalékra mérte a gazdákat. Ez jelenleg több, mint amennyit augusztusban az MKP-nak (3,5 %) mértek és közel van a Most-Híd eredményéhez (4,3 %).

 

Mivel jelenleg a bejegyzéshez szükséges aláírásgyűjtésük zajlik, így a Máme toho dosť! (Elegünk van) egyelőre nem szerepel az országos felmérésekben.

 

Balról: Jaroslav Jánoš, František Oravec, Bagin István, Patrik Magdoško. Kép: Facebook

 

 

Vezetőik az országos gazdatüntetésekről ismert személyek, František Oravec, Patrik Magdoško, Jaroslav Jánoš, akiket több, csallóközi magyar gazda is támogat. Például a bogyaréti Bagin István.

 

További vállalásaik között szerepel a szülőföld és a termőföld védelme, a korrupció visszaszorítása, miközben hangsúlyozzák, hogy ők nem megvehetők.

 

A Focus reprezentatív felmérése szerint a lakosság 78 százaléka bízik a gazdákban. Ez a szám más politikai pártokkal összehasonlítva is rendkívül magas.

 

A Focus gazdák részére készítet, nagy, releváns, 1020 fős, személyes megkérdezésen alapuló felmérése 2019 augusztusában. Forrás: Körkép.sk

 

Tevékenységükről, aláírásgyűjtési akcióikról videókban, fényképekkel közösségi oldalukon számolnak be, ahonnan aláírásgyűjtési ívük is letölthető (kattints érte ide: Podpisovy harok_alairasi iv)

 

 

Körkép.sk

További ajánlott írások:

 

Ilyen még nem volt: ekobillboardokkal bont zászlót az új gazdapárt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.