Nyitókép forrása: pravda.sk

 

A héten elfogadta a parlament a PET-palackok visszaváltását bevezető törvényt, amit Solymos László most-hidas környezetvédelmi miniszter terjesztett be. A 141 jelen lévő képviselőből 121-en támogatták a javaslatot, de senki sem szavazott ellene. Bár a törvény már decembertől hatályos lesz, a gyakorlatban a visszaváltás csak 2022-től indul el.

 

A visszaváltás bevezetésének költségeit a környezetvédelmi tárca 80 millió euróra becsülte. A visszaváltó automaták beszerzése és karbantartása 62 millió euróra rúg majd, az elszámolást és könyvelést vezető központ kialakítása és működtetése 14,5 millió euróra. További 3,4 millió euró megy majd el az EAN-kódokra és a logókra, az éves működtetési költségek pedig 33,3 millió eurót tesznek majd ki. Az államnak bevétele is származik a projektből, mintegy 28,3 milliót várnak majd, ugyanakkor 4-10 millió euró bevételkiesés várható a mai, főleg PET-palackokra épülő hulladékosztályozás ágazatában.

 

PET-palackonként 12 eurócentet, fémdobozos üdítők esetében dobozonként tíz eurócentet kaphatnak vissza a fogyasztók, ha leadják őket a kijelölt helyeken. A visszaváltás lehetőségének biztosítása bár kötelező lesz minden, 300 négyzetméternél nagyobb üzlettel rendelkező egység számára, egyes esetekben azonban kivételt tesznek. A drogéria-üzletláncok és a hobbi üzletek mentességet kapnak.

 hirdetes_300x300  

 

Az SaS sokáig ellenezte a javaslatot. Korábban úgy vélték, hogy a visszaváltás miatt megdrágul a hulladékszelektálás ára, a fogyasztók egy része pedig a visszaváltás miatt felhagy a hulladék kiválogatásával – mivel esetleg épp a PET-palackok miatt kezdte el.

 

A javaslat elfogadásával az üzleteknek 2022-ig van idejük felkészülni a visszaváltás bevezetésére.

 

Szlovákiában egy évben nagyjából egymilliárd PET-palack kerül forgalomba, ennek negyven százaléka hulladékként kerül ki a szeméttelepekre – nem szelektálják. Ez négyszázmillió palackot jelent.

 

A javaslat egyébként reakcióként is felfogható az EU által nemrég elfogadott irányelvre, amely előírja, hogy 2025-re átlagban a háztartási hulladék 65 százalékát újra kell hasznosítani, konkrétan a műanyagok 50, a fémek és fémdobozok 70 és az alumínium 50 százalékát.

 

Az üzletek vegyesen fogadták az intézkedést. A nemzetközi, külföldi kézben lévő üzletláncok üdvözölték a javaslatot, az olyan, szlovákiai gyökerű kiskereskedelmi láncok, mint a COOP Jednota kritizálta a környezetvédelmi minisztérium javaslatát.

 

Vannak olyanok, akik szerint egy épp csak bejáratott rendszert borít fel a minisztérium az új törvénnyel, amelynek hatása beláthatatlan lesz a lakossági hulladékszelektálás esetében.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!