Nyitókép: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Tizenöt évvel ezelőtt kezdte meg működését a Selye János Egyetem, a Felvidék egyetlen magyar egyeteme. Erről emlékeztek meg pénteken ünnepi tanévnyitó keretében az egyetem diákjai, tanárai és meghívott vendégei a SJE konferenciaközpontjában.

 

A meghívott vendégek között volt Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke, Orbán Balázs, a magyar Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, több szlovákiai politikus és közéleti személyiség, akik az egyetem létrehozásánál bábáskodtak, Komárom városának jelenlegi és egykori polgármesterei, és még sokan mások.

 

Az ünnepi tanévnyitót a szlovák himnusszal nyitották meg a Cantus Iuventus kórus közreműködésével, majd a magyar nemzeti imádság következett, amelynek éneklésébe –a szlovákkal ellentétben – már a teremben lévők nagy része is bekapcsolódott.

 hirdetes_810x300  

 

Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Juhász György: A felvidéki magyarság több évtizedes álma vált valóra

 

Juhász György, az egyetem rektora ünnepi köszöntőjében emlékeztetett, hogy 2003. október 23-án a szlovák parlament 77 igen, 49 nem és 7 tartózkodás mellett elfogadta a Selye János Egyetem alapításáról szóló jogszabályt, amely 2004. január 1-jén lépett hatályba.

 

„Az intézmény létrejöttével a szlovákiai magyar közösségünk több évtizedes álma vált valóra”

 

mondta Juhász.

 

„Tudtuk jól, hogy ez a döntés és a magyar egyetem megszületése mérföldkő, hiszen vitathatatlan tény, hogy a szlovákiai magyarság soraiban sokkal kevesebb volt a felsőfokú végzettséggel bíró magyar ember, mint a szlovák társadalom átlaga. A magyar értelmiség és a magyar szakembergárda érezhetően hiányzott sorainkból. Az azóta eltelt másfél évtizedben egyetemünk nyolcezernél több oklevelet bocsátott ki az alap-, a mester- és a doktori képzésben végzett hallgatói számára. Ezzel nemcsak a statisztikát javítottuk, hanem közösségünket is emeltük. Ezt folytatnunk kell!”

 

emelte ki az egyetem rektora. Juhász köszönetet mondott mindenkinek, aki az elmúlt tizenöt évben erkölcsileg, anyagilag, szakmailag segítette az intézmény működését. Külön köszönetet mondott a szlovák államnak, a szlovák oktatási minisztériumnak, de hangsúlyozta Magyarország szerepét is:

 

„Hálával és köszönettel tartozunk Magyarországnak, a magyar kormánynak is az egyetemalapítás óta nyújtott mindennemű támogatásért, a magyar nyelvű felsőoktatásban biztosított szakmai és személyi segítségért. Az anyaország segítsége nélkül nem tartanánk itt.”

 

fogalmazott.

 

Juhász György, a Selye János Egyetem rektora. Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Kövér: elismerés jár azoknak, akik kitartanak anyanyelvük mellett

 

Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke többek között köszönetet mondott azoknak a diákoknak is, akik Szlovákiában a Selye János Egyetem mellett döntöttek:

 

„Külön elismerés jár mindenkinek, aki egyetemi tanulmányai során is kitart az anyanyelve mellett. Az anyanyelv a szüleinktől kapott egyik legértékesebb ajándék, amely sokak hiedelmével ellentétben a 21. században is versenyelőnyt jelent”

 

Hangsúlyozta, hogy az elmúlt másfél évtized bebizonyította, az egyetem megalapításának ellenzőinek nem volt igaza, Szlovákia az intézmény létrejöttével „nyolcezer értékteremtő ifjút nyert”.

 

Hozzátette, Magyarország nagyra tartja a szlovák állam szerepvállalását a magyar tannyelvű egyetem megalapításában és fenntartásában, és hogy a SJE fenntartásához Magyarország – ahogy a múltban, úgy – a jövőben is hozzá kíván járulni.

 

Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke. Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Beszédében kitért Közép-Európa helyzetére is.

 

„A közép-európai népek régen úgy gondolták, hogy nekik csak akkor lesz jobb, ha a szomszéd nemzeteknek rosszabb lesz; ők csak akkor nyerhetnek, ha a szomszédaik veszítenek. (…) Az elmúlt két évszázadban úgy tűnt, hogy a történelem nem cáfolja, hogy ez a gondolkodás célravezető. (…) De ma változóban van a történelmi széljárás, a változás már meg is kezdődött, és reményeink szerint a önök [a Selye János Egyetem diákjai] életében fog majd kiteljesedni”

 

Kijelentette, hogy a Közép-Európában élő nemzetek gyermekei csak akkor tudnak biztonságos világban felnőni,

 

„ha Közép-Európa nemzetei nem egymást akarják legyőzni, hanem együttműködve közösen győzik le mindazt, amelyek napjainkban Közép-Európát fenyegetik. Ha legyőzik azokat az erőket, amelyek keresztény kultúránkat, demokratikus rendünket, és nemzeti államainkat veszélyeztetik”

 

Mint mondta, azon erők ellen kell védekezni, amelyek a mai geopolitikai küzdelemben Közép-Európát kizsákmányolandó területnek tekintik, amelyek el akarják venni a nemzetek azon jogát, hogy anyagi és szellemi erőforrásaik felett szabadon rendelkezzenek.

 

Végezetül elmondta:

 

„A jövő nemzedékek nyitott, de elkötelezetten nemzeti szellemű oktatása, és egy nemzetéhez hű, közösségi értékeire büszke, de a másik nemzet megbecsülésére és a vele való együttműködésre képes vezető réteg kinevelése a 21. században a puszta fennmaradásnak is előfeltétele”

 

 

Orbán Balázs: Minden egyes magyar nagy érték

 

Orbán Balázs, a magyar Miniszterelnökség miniszterelnök helyettese beszédében kijelentette,

 

„Mi magyarok magyarul tanulva nyújtjuk a legjobb teljesítményt, a magyarok így gazdagítják legjobban Szlovákiát, a magyarságot, és az egész Kárpát-medencét”

 

Emlékeztetett, hogy

 

„Hogy ez mégis megtörténhetett, azt sokak kitartó munkájának, és számos körülmény szerencsés együttállásának köszönhetjük. Köszönet mindenki támogatásáért”

 

Hangsúlyozta, a Selye János Egyetem szerepét nem lehet túlbecsülni a szlovákiai magyarság életképessége szempontjából.

 

„Minden egyes tanult magyar nagy érték, azok is, akik nem a piac világában kívánnak érvényesülni, hanem lelkészként vagy tanítóként Isten igéjét vagy a tudományt viszik közelebb az itt élő magyarsághoz”

 

Kiemelte:

 

Magyarország kormánya egy percig sem feledkezik el arról, hogy milyen kötelezettségei vannak a határon kívül élő magyarság támogatásával, különösen nemzeti nyelvű felsőoktatásának biztosításával kapcsolatban. A Selye János Egyetemet megalakulása óta támogatja ingatlanvásárlás, eszközbeszerzés, működési támogatás és ösztöndíjprogramok formájában. A magyar Miniszterelnökség a Felvidék húsz jelentős intézményének egyikeként tartja számon a Selye János Egyetemet.

 

Befejezésül abbéli reményének adott hangot, hogy a Selye János Egyetem „még nagyon sokáig” az egyik hajtómotorja lesz Közép-Európa felemelkedésének.

 

Orbán Balázs, fotó: Komjáthy Lóránt

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.