Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Péntek késő estig tartott a vita a parlamentben Peter Pellegrini (Smer) kormányfő bizalmatlansági indítványáról. A heves szócsatáktól sem mentes vita több mint 11 órán át tartott.

 

Szavazásra nem került sor, az indítványról szeptember 17-én, azaz kedden fognak szavazni a képviselők.

 

Pénteken több képviselő is felszólalt a témával kapcsolatban, több mint tízen iratkoztak fel, hogy felszólaljanak a plénum előtt. Elsőként Igor Matovič (OľaNO) lépett a pódiumra, aki nagyjából két órán keresztül beszélt és indokolta Peter Pellegrini leváltására kezdeményezett indítványt.

 hirdetes_810x300  

 

A teremben az idő nagy részében maga Pellegrini is ott tartózkodott (ez a Smeres és más kormánypárti képviselőkről nem igazán mondható el). Több felvetésre és érvre reagált.

 

Matovič például azzal indokolta a bizalmatlansági indítvány, hogy Peter Pellegrini kormányfőként nem volt hajlandó leváltani Monika Jankovskát, korábbi igazságügyi államtitkárt, aki után Kočnerhez fűződő kapcsolata miatt nyomoz a rendőrség.

 

Pellegrini azzal érvelt, hogy „az a lényeg, hogy Jankovská már nincs a posztján” (az államtitikár végül maga mondott le, de végig ártatlannak vallotta magát). A reakció kissé sántított, tekintve, hogy Jankovská most politikusból visszavedlett bíróvá, és az igazságszolgáltatásban tevékenykedhet, annak ellenére, hogy a napvilágot látott információk szerint épp arra használta pozícióját, hogy befolyásolja az igazságszolgáltatást Kočner javára.

 

Ezt a logikai bukfencet Pellegrini azzal próbálta a szőnyeg alá söpörni, hogy az ellenzéki képviselők Kočnerhez fűződő viszonyát emlegette fel.

 

Az ellenzék azonban továbbra is kitart amellett, hogy Pellegrini „nem tett eleget azon kötelezettségének, hogy a polgárok érdekeit védje, és nem váltotta le Jankovskát”, helyette az alvilág és az oligarchák érdekeit helyezte előtérbe (Jankovská a hírek szerint a trencséni alvilággal is kapcsolatban áll, korábban a Smer szürkeeminenciásaként emlegették, akit Robert Fico a Bírói Tanács elnökének szánt).

 

A kormánykoalíció természetesen nem látja indokoltnak Pellegrini leváltását, és azzal vádolták meg az ellenzéket, hogy az indítványt a közelgő választások motiválták.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!