Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Ma országos kongresszust tart a Most-Híd. A vegyespárt XI. közgyűlésén 137 delegált vesz részt. A pénteki váratlan bejelentések (Solymos háttérbe vonulása, Nagy kilépése) kapcsán személyi kérdésekről is tárgyalni fognak, illetve a párt választások előtti teendői valamint az eddig eredmények kerülnek napirendre.

 

A kongresszus nyilvános része Bugár Béla beszédével kezdődött, amelyben kifejtette, hogy a mostani kormánykoalícióba való belépés jó döntés volt Szlovákia és a vegyespárt választói számára is. Hozzátette:

 

„Sokan vannak, akik máig nem tudták megbocsátani, hogy ennek a kormánynak a részévé váltunk. És ki kell mondani, hogy ezért a döntésért mind a mai napig komoly árat fizetünk. Kritikusaink azt mondják, hogy elvesztettük értékeinket, hogy kiüresedtünk, hogy haszonlesők vagyunk”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott a pártelnök. Bugár pártja kormányba való belépését attól látja igazoltnak, hogy a Most-Híd „felelősségteljesen állt a politikához”, és „senki sem tudja ma megmondani, mi lett volna, ha nem jön létre a mostani koalíció”.

 

A kormányba való belépés igazolására felsorolt pár eredményt is, ami szerinte a kormány érdeme.

 

„Ilyen terület például a bíróságoké, ahol több reformlépést hajtottunk végre, hogy gyorsabb és igazságosabb döntések születhessenek. De említhetném a magáncsőd reformját és a régi tartozások lefagyasztását, amivel az eladósodott embereknek tudtunk segíteni”

 

Újra felemlegette a kisiskolák megmentését, az R2-es és R7-es építésének elkezdését, a kisebbségi alap létrehozását és a kétnyelvű táblákat. Mint mondta, ennek a kormánynak sikerült jelentősen lecsökkentenie a munkanélküliséget, kiemelte a minap elfogadott, PET-palackok visszaváltásáról szóló törvényt is.

 

(Megjegyezzük, hogy a munkanélküliség valójában az adófizetők pénzéből nagyban támogatott, kizárólag Nyugat-Szlovákiába telepített autóipari vállalatok érdeme, amelyek nem a kormányzat, hanem a külső kereslet alapján biztosítják a foglalkoztatást. Ha a kormányzatnak köszönhető a munkanélküliség csökkenése, akkor a küszöbön álló válságkor is a kormányzat lesz a felelős az állástalanságért – amit viszont majd a politikai retorika „külső tényezőkkel” fog magyarázni. Így volt ez már 2011-ben is).

 

Bugár fontosnak tartotta, hogy ismét tagadja Kočnerrel való kapcsolatát.

 

„Nem mi vagyunk Kočner haverjai, de ezzel is minket támadnak. A rendőrség problémái nem velünk kezdődtek, sőt, alattunk javult a helyzet, ennek ellenére ezért is [kritikákat] kapunk.

 

Beszéde végén kijelentette, hogy a Most-Híd stabil, folytatni fogja a munkát és „nem fél majd a felelősségtől”.

 

A stabil Most-Híd kijelentés mindenesetre erősen túlzó. A párt népszerűsége nem éri el a parlamenti küszöböt, és a trend lefelé tart. Pénteken pedig két vezető politikusa is bejelentette, hogy a háttérbe vonul. Solymos László környezetvédelmi miniszter a mai kongresszuson jelenti be, hogy lemond minden pártbeli funkciójáról, Nagy József, korábbi EP-képviselő pedig kilép a vegyespártból, hogy az Összefogáshoz csatlakozzon.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.