Nyitókép: TASR

 

Jogerősen felmentette a Legfelsőbb Bíróság az MKP volt oktatási miniszterét, Szigeti Lászlót. Ezáltal elutasították a volt igazságügyi miniszter, Lucia Žitňanská rendkívüli beadványát, amit a Főügyészség javaslatára nyújtott be.

 

Szigeti László 2006-ban mindössze öt hónapig állt az oktatási tárca élén, ennek ellenére mégis sikerült botrányba keverednie. Szigetit éveken át szubvenciós csalással vádolták, ám idén júliusban a Legfelsőbb Bíróság véglegesen és jogerősen felmentette a vád alól.

 

 hirdetes_300x300  

A vád szerint Szigeti minisztersége idején több mint 116 ezer eurós uniós támogatást biztosított Nemesócsa községének, hogy felújítsák a helyi alapiskola rossz állapotban lévő tornatermét. Az igényelt pénzt azonban egy magáncég épületében levő terem felújítására használták fel.

 

A csalást a rendőrség évekkel később kezdte el vizsgálni. Az ügy 2016-ban került a bíróságra, de a Pozsonyi III. Járásbíróság egy viszonylag gyors eljárás során felmentette Szigetit.

 

Az ítéletet a kerületi bíróság is jóváhagyta, viszont a fordulatot akkor következett be, amikor Lucia Žitňanská volt igazságügyi miniszter tavaly a Főügyészség javaslatára rendkívüli beadvánnyal fordult a Legfelsőbb Bírósághoz. Ezt a beadványt a nyári szünet alatt a bíróság elutasította, s ezzel megerősítette járás- és a kerületi bíróság korábbi döntését.

 

A Legfelsőbb Bíróság elmondása szerint Lucia Žitňanská beadványa nem volt eléggé konkrét. Amennyiben azt állította, hogy a bíróságok nem tudták kellőképpen felmérni a helyzetet, akkor le kellett volna írnia, hogy szerinte miben tévedtek.

 

A Legfelsőbb Bíróság szerint Szigeti nem követett el csalást. Abban az időben, amikor a község elköltötte a pénzt, már nem volt miniszter és semmi befolyása nem volt a pénz felhasználására. Nemesócsának semmije sem maradt a támogatásból, ugyanis az egészet vissza kellett fizetnie.

 

Denník N/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!