Nyitókép forrása: HNonline.sk

 

Bemutatta programját a PS-SPOLU balliberális pártkoalíció. A 250 oldalas program a „Töréspont” elnevezést kapta (magyarul inkább a fordulópont vagy az áttörés kifejezések a szemléletesebbek), és egyik legérdekesebb része, hogy eltörölné a megyéket, és kétkamarássá tenné a parlamentet.

 

A megyék eltörlését a PS-SPOLU programja 2022-ig képzeli el, vagyis a 2022-ben esedékes megyei választások már nem is kerülnének megrendezésre. Elsőlépésben létrehoznának egy közigazgatási minisztériumot, amely nem csak a régiófejlesztésért, hanem a közigazgatási rendszer reformjáért is felelne.

 

A megyék kompetenciáit a településcsoportok vennék át (bár ezt a kérdést a program nyitva hagyja), ami gyakorlatilag egyet jelent a municipalizációval, amelyről egy ideje már folyik a vita a kulisszák mögött. A municipalizáció a települések összevonását jelenti adott egységekbe. A kormány mellett működő elemzőktől eltérően azonban (abban sok ésszerűtlen megoldás is felmerült, főleg a déli járásokban) Richard Rybníček korábbi elképzelése merült fel, de egyelőre ez sem tekinthető biztosnak. (Rybníček természetes régiókban gondolkozik, a kormány szakértői pedig kizárólag anyagi megközelítést alkalmaznak.)

 hirdetes_810x300  

 

A másik érdekes javaslat, hogy cseh mintára kétkamarássá alakulna át a PS-SPLU tervei szerint a parlament, vagyis megalakulna egy negyven főből álló Szenátus, amelybe Szlovákia negyven egyéni választási körzetéből lehetne beválasztani egy-egy személyt. A parlamenti alsóház pedig 150 fősről 120 fősre csökkenne. A szenátus létrehozását a lecsökkentett létszám miatt felszabaduló forrásokból alakítanák meg.

 

A választási rendszer reformjáról korábban már Andrej Kiska (Za ľudí) is beszélt, ők a vegyes választási rendszerre való áttérést javasolták magyarországi mintára.

 

A municipalizációról és megyék megváltoztatásáról már 2017-ben is sok szó esett. Összefoglaló elemzésünkben bemutattuk az egyes elképzeléseket: 

 

Mindenki megváltoztatná a megyerendszert, de ahány politikus, annyi fajta elképzelés

 

Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: program PS/SPOLU

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!