Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

A nyugati társadalom megosztottságát, az államon belüli és a nemzetek közötti bizalom elvesztését, valamint a liberális értékek megkérdőjelezését kritizálta Zuzana Čaputová államfő pénteken, a Globsec intézet ünnepélyes estjén New Yorkban.

 

Beszédében az államfő asszony megemlítette az egykori mečiari érát, mely szerinte megmutatta, hogy a fiatal generáció milyen törékeny tud lenni.

 

 hirdetes_300x300  

„Ez a korszak volt a bizonyítéka annak, hogy ha az emberek csendben maradnak, akkor néhány ember döntése az egész államot magával ragadhatja”

 

– jelentette ki. Véleménye szerint abban az időszakban Szlovákiát az térítette észhez, hogy nem kapott meghívást a NATO-ba, illetve az országot „Európa fekete lyukaként” emlegették.

 

„Ma már tudjuk, hogy ezzel az őszinte üzenettel szerették volna jelezni, hogy igenis számítottunk Önöknek”

 

– mondta Čaputová a Bohemian National Hallban a nemzetközi publikum előtt.

 

Azután, hogy Szlovákia belépett NATO-ba és az EU-ba, a szlovákok „ahelyett, hogy gyarapították volna a szabadságot, a demokráciát és a transzatlanti szövetséget, inkább mindennapos dolognak vették”.

 

Az államfő szerint ennek következtében egyre inkább növekedett azoknak az embereknek a száma, akik kiszorítva érezték magukat a társadalomból.

 

„Az embereknek az az érzésük, hogy a politikusok és maga a demokrácia is csődöt mondott, a hangjuk pedig nem lel meghallgatásra”

 

– mondta Čaputová, majd hozzátette, a lehetőséget a populisták ragadták meg.

 

 

Čaputová kifejezte aggodalmát a növekvő polarizációval, az államon belüli és nemzetek közötti bizalom elvesztésével, illetve a transzatlanti közösséggel kapcsolatban is.

 

Ezzel összefüggésben az Európai Uniót minden olyan dolog szimbólumának minősítette, ami a totalitarizmus idején hiányzott.

 

Az államfőt nyugtalanítja, hogy „egyesek úgy próbálják beállítani a liberális értékeket, mintha azok veszélyt jelentenének a társadalmunkra”.

 

„A kisebbségek jogaira úgy tekintenek, mint a kulcsfontosságú értékeinkre leselkedő veszélyre. Úgy vélik, hogy a tisztességesség gyengeség. A nemzeti büszkeséget és a patriotizmust a gyűlöletre, az izolációra és a homofóbiára építik. A populizmust úgy állítják be, mint egy módszert, amivel ki tudják elégíteni a polgárok kívánságait”

 

– folytatta.

 

A beszédében felszólított a nyugati világba vetett bizalom felújítására, emellett felhívta a figyelmet az egyre inkább szaporodó fegyveres konfliktusokra és háborúkra is.

 

„Olyan felelősségteljes, erős legitimitással rendelkező kormányokra van szükségünk, amelyek egyrészt a polgárok bizalmán alapulnak, másrészt azokon a politikai vezetőkön, akik lemondanak a populizmusról, az egójukat pedig ellenőrzés alatt tudják tartani”

 

– mondta.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!