Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Az ügy egyike azoknak az eseteknek, amelyeket a gazdák a nagy vállalatok szubvenciós csalásaival kapcsolatban példaként emlegetnek. Ebben az esetben egy 24 hektáros, a Kassai Vasmű melletti területről van szó, amelyre a J&T érdekeltségébe tartozó ESIN Group két agrárvállalata jogtalanul adott be a PPA-hoz agrártámogatási kérelmet.

 

A két érintett cég neve Mold Trade és Agro-Valaliky, és az Aktuality.sk közlése szerint nem csak a jogtalan támogatási kérelem írható a számlájukra. A cégek ügyvezetőjét, Štefan Tóbist a NAKA két bűncselekménnyel is gyanúsítja: az EU pénzügyi érdekeivel szembeni károkozás és szubvenciós csalás előkészítésével.

 

A nyomozók szerint Tóbis 2017-ben több mint 3600 hektárnyi mezőgazdasági területre nyújtott be közvetlen agrártámogatási kérelmet, ezen kívül további támogatási összegeket igényelt a „kedvezőtlen gazdálkodási környezet” és „környezetkímélő mezőgazdasági termelés” programokat tartalmazó keretből.

 hirdetes_300x300  

 

A NAKA azonban kiderítette, hogy Tóbis cégeinek csupán a 3600 hektárnyi földterület töredékére volt jogosultsága közvetlen támogatást kérni a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökségtől. Sem tulajdonosi sem bérleti jogviszonnyal nem rendelkeztek, a területek nagy részére (536 hektárra) František Oravec gazdának lett volna jogosultsága. Oravec az országos gazdatüntetések egyik főszervezője, és a most alakuló „Elegünk van” nevű párt előkészítő bizottságának tagja.

 

Az államnak és az Uniónak (nem Oravecnek) okozott anyagi kár nagyságát a hatóságok 130 ezer euróra becsülik, az összeg csak azért nem nagyobb, mert a PPA a megítélt támogatások nagy részét nem fizette még ki a cégeknek.

 

Az ilyen eseteket nevezik keresztkérelmezésnek, mikor ugyanazokra a parcellákra két különböző alany is támogatási kérelmet nyújt be. Hivatalosan a PPA megvizsgálja, kinek van jogosultsága a támogatásra, és amíg ez ki nem derül, addig nem fizeti ki egyik félnek sem a közvetlen dotációt. Nem nehéz kitalálni, hogy ez az eljárás hosszú távon a kisgazdákat hozza nehéz helyzetbe.

 

Oravec és az ESIN cégei évek óta perben állnak egymással, büntetőfeljelentések is történtek.

 

Oravec nem tekint túl optimistán a NAKA eljárásra. Az Aktuality.sk-nak nyilatkozva kiemelte, hogy hiába dönt jól a rendőrség, az ő jogát az évekig meg nem kapott közvetlen támogatásra a PPA nem ismeri el automatikusan.

 

Tóbis visszafogottabban nyilatkozott. Mint mondta, határozat született az ügyben, és ma megy vallomást tenni a rendőrségre. Többet nem akart hozzáfűzni az ügyhöz.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!