Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Jelenleg stabil annak a pilótának az állapota, aki tegnap este katapultált a lezuhanó szlovák MiG-29-esből. A nyitrai kórházból a besztercebányai kórházba fogják átszállítani, hogy közelebb legyen családjához – mondta Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter ma délután, a baleset miatt összehívott sajtótájékoztatón.

 

A szlovák vadászgép szombat este 21:30 körül zuhant le Assakürt közelében. A pilótának sikerült a katapultálás előtt lakatlan terület fölé vinnie a gépet, így polgári személyi sérülés nem történt, polgári vagyonban nem történt kár.

 

Gajdoš elmondása szerint a pilóta az egyik legtapasztaltabb tisztje a légierőnek, aki több mint 1200 órát töltött a levegőben, és több mint 650 órát repült azzal a géptípussal, amellyel most baleset történt.

 hirdetes_300x300  

 

Ľubormír Svoboda, a szlovák légierő parancsnoka, és Gajdoš sem kívánta kommentálni azokat a kérdéseket, hogy mi okozta a balesetet. Mint mondták, egy független nyomozó bizottság jár el az ügyben.

 

Tegnap este nagyjából 18 órától két MiG-29-es vadászgép gyakorló repülést végzett. Svoboda elmondása szerint az egyik gép a szliácsi katonai reptéren landolt, ám a romló időjárási viszonyok miatt a másik gépet a pozsonyi tartalék reptérre irányították át.

 

„Ami a baleset körülményeit illeti, azt egy független hatóság vizsgálja,, jelenleg nem semmit sem tudunk sem megerősíteni, sem cáfolni”

 

mondta a sajtó kérdéseire reagálva Daniel Zemko vezérkari főnök.

 

Azt azonban elárulták, hogy minden tervszerűen halad, akkor a gép roncsait és a roncsok között lévő „éles lőszert” hétfőn fogják elszállítani a helyszín teljes biztosítása után. Mivel a gépen (egyelőre nem konkretizált típusú) muníció is volt, a 12 tűzoltó egység mellett katonai pirotechnikusok is részt vesznek a mentésben. Svoboda elmondása szerint a lőszer egy része a becsapódás után keletkezett tűzben felrobbant.

 

Peter Gajdoš miniszter – megragadva a kínálkozó alkalmat – a sajtó előtt kijelentette, hogy a mostani eset is alátámasztja az amerikai F-16-os gépekre vonatkozó haderőfejlesztés szükségességét. Azt is elmondta azonban, hogy az orosz MiG-ek karbantartására kötött, sokat vitatott szerződés az amerikai vadászgépek megérkezéséig, 2023-ig érvényben marad.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!