Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Egyelőre nem túl nyitottak sem az MKP, sem az OľaNO választói a két párt közös listája tekintetében – derült ki a Focus-ügynökség legfrissebb felméréséből, amit a Markíza televízió Na Telo című politikai vitaműsorában mutattak be. Az eredményt – mint mostanában oly sokszor – ezúttal is érdemes fenntartásokkal fogadni.

 

Az OľaNO néhány héttel ezelőtt jelentette be, hogy választási koalíció lehetőségét ajánlja fel az MKP-nak. Igor Matovič azzal indokolta a lépést, hogy egy Smer nélküli kormány alapfeltétele, hogy a magyar választók ne maradjanak képviselet nélkül, szavazataik pedig ne vesszenek kárba.

 

Az ezzel kapcsolatban megrendelt Focus-felmérés azonban azt mutatja, hogy jelen állás szerint mindkét párt szavazótáborának többsége elutasítja a „közös lista” gondolatát.

 hirdetes_300x300  

 

Öt csoport egyetlen felmérésben

 

A Focus öt csoportban vizsgálta meg, milyen arányban szavaznának, vagy nem szavaznának egy OĽANO-MKP koalícióra.

 

Itt azonban rögtön meg is kell jegyeznünk, hogy a Focus kérdőíve „közös listáról” szólt, nem választási koalícióról, ami bár technikailag ugyanazt is jelentheti, az elmúlt hetek felvidéki politikai történései után ez a kifejezés igencsak zavarba ejtő a magyarok számára – hozzátesszük ez a magyar politikusok vérszegény nyilatkozatainak számlájára is írható.

 

A teljes lakosság körében a Focus szerint egy OĽANO-MKP közös listára mindössze a választók 1,2 százaléka szavazna, 8,2 százalék talán szavazna rá, 84,8 százalék egyértelműen elutasítja, 5,8 százalék pedig nem tudott választ adni a kérdésre.

 

Az OľaNO választóinak körében az eredmény jobb, de nem kevésbé lesújtó. A koalíciós listára mindössze 11,2 százalékuk szavazna, 24,4 százalék „talán” szavazna, 61,1 százaléka elutasítja, 3,3 százalék pedig még bizonytalan a kérdésben.

 

Az MKP esetében hasonló a helyzet, de érezhetően több a bizonytalan. Az MKP választóinak 7,2 százaléka számára elfogadható az OĽANO-val való közös indulás, 27,4 százalék „talán” hajlandó lenne rá szavazni, 57 százalék elutasítja, 8,4 százalék pedig bizonytalan.

 

A Focus ugyanezt a kérdést feltette a Most-Híd választóinak is, lévén, hogy az OĽANO-MKP koalíció akár szavazatokat is vihet el a vegyespárttól. A bizonyosan erre a formációra szavazók aránya nulla, de „talán” hajlandó lenne rá szavazni 36,2 százalék. 58,2 százalékuk elutasítja az OĽANO-MKP közös listáját, 5,6 százalék pedig nem adott rá választ.

 

A felvidéki magyarok körében a két párt közös listájának támogatottsága a Focus szerint 3,5 százalékos, 28 százalékuk „talán“ szavazna rá. 58,3 százalék elutasítja, 10,2 százalék pedig bizonytalan.

 

 

Logikai hézagok

 

A felmérés némiképp talán túl korán jött, hiszen még el sem kezdődtek érdemben a tárgyalások a két párt között, nem tudni, milyen erőegyensúly és politikai értékek mentén zajlanának majd az egyeztetések. Az is érezhető volt, hogy a felmérés alapvetően a parlamenti küszöb közelébe süllyedt OĽANO-t veszi inkább górcső alá, pedig a valódi súlypont a szlovák ügynökségek által nehezen felmért magyar választói potenciálban van.

 

A felmérés eredményére rányomja bélyegét a felvidéki magyar közélet káosza is, amit az elmúlt hetekben, hónapokban tapasztalhattunk. És ha mindez nem lenne elég, érdemes a számok mögé nézni.

 

A felmérés mindössze 1027 főből álló mintát használt, miközben „teljes lakosság” és „magyar lakosság” kategóriában is vizsgálódott, amelyeknek egymáshoz viszonyított aránya a valóságban durván 10:1-hez.

 

Már ez eleve kérdéseket vet fel, de a Focus tovább megy, és vizsgálja az OľaNO választóit is (amely a felmérések szerint 6-6,5 százalékos népszerűségnek örvend), a Most-Híd választóit (4,1 százalék) és az MKP-t is (3,1 százalék).

 

A „magyar lakosság” kategóriájában tehát kell lennie olyan magyar választónak, aki a Most-Hídra szavaz, aki az MKP-ra és aki nem szavaz (legalábbis, ha releváns adatokat akarunk kapni).

 

És mindennek bele kell férnie 1027 megkérdezettbe. Még ha el is fogadjuk, hogy ilyen kis mintavételben ez kivitelezhető, akkor is egy nagyon bizonytalan eredményt kapunk. Amint megváltozik néhány ember véleménye, rögtön jelentősen megváltoznak a százalékok is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.