Nyitókép: FB PZ SR

 

Nincs közvetlen életveszélyben az a pilóta, aki tegnap (szeptember 28.) katapultált egy zuhanó MiG 29-es harci gépből Nyitra mellett – jelentette ki Peter Gajdoš védelmi miniszter a pilótánál tett kórházi látogatása során.

 

A vadászgépnek Assakürt (Nové Sady–Ceroviny) felett adódtak problémái szombaton este 21.30 körül, de a pilótának még a katapultálás előtt sikerült egy lakatlan terület – Menyhebédszalakusz (Podhorany) – felé kormányoznia a gépet. A pilóta végül egy helyi polgár segítségével hívott mentőt.

 

 hirdetes_300x300  

Peter Gajdoš tájékoztatása szerint két MiG 29-es vadászgép indult este 18.10-kor kötelező gyakorlórepülésre. 19.12-kor az egyik MiG-29-nek szerencsésen sikerült landolnia a szliácsi (Sliač) repülőterén, viszont a másik gépet a rossz időjárási viszonyok miatt Pozsony felé irányították.

 

A vadászgép egyelőre ismeretlen okokból körülbelül 21.30-kor zuhant le Assakürt (Nové Sady–Ceroviny) település határában, ahol azonnal lángolni kezdett. A helyszínen 12 nyitrai tűzoltó segített a gép oltásában. A védelmi miniszter nagyra értékelte a pilóta kritikus helyzetben tanúsított szakszerű eljárását.

 

Lezuhant egy szlovák MiG 29 Aranyosmarótnál. Elfogyott az üzemanyaga

 

„Még azelőtt, hogy katapultált volna, egy lakatlan terület felé irányította a gépet, így nem okozott sem emberi, sem anyagi kárt”

 

– konstatálta Gajdoš

 

Miroslav Lorinc, a hadsereg vezérkarának helyettes vezetője elmondta, a hadsereg egyik legtapasztaltabb pilótájáról van szó, aki az összes típusú repülőn mintegy 1200 órás repülőidővel rendelkezik, továbbá a MiG 29-en is mintegy 630 órát repült.

 

A rendőrség közösségi oldalán közzétett információt szerint a baleset valószínűleg üzemanyaghiány miatt történt, de szó lehet egyéb meghibásodásról is. Gajdoš ezeket az információkat nem erősítette meg, mint mondja, megvárja a vizsgálat eredményét.

 

Időközben leállították a szlovák MiG-29-esek gyakorlórepüléseit, viszont a NATINAMDS készenléti rendszert biztosították – közölte vasárnap reggel Danka Capáková, a védelmi minisztérium szóvivője.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!