Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A balliberális PS-SPOLU koalíció szerint Gáb Gábor (Most-Híd) igazságügyi miniszter és a bírák kinevezését végző Bírói Tanács elnökének kötelessége lenne, hogy cselekedjenek Monika Jankovská korábbi smeres igazságügyi államtitkár kapcsán.

 

A Denník N által ma nyilvánosságra hozott újabb Threema-üzenetek tanúsága szerint Jankovská egyértelműen összejátszott Marián Kočnerrel, és kenőpénzért cserébe az ő javára befolyásolta az igazságszolgáltatást.

 

„Gál miniszter tétlen maradt így az utolsó pillanatig megvédte Jankovskát. Még most sem cselekszik, pedig az illető [gyanúba keveredett] bírók ellen fegyelmi eljárást indíthatna. A Bírói Tanács elnöke, Praženková ráadásul maga javasolta korábban Jankovskát alkotmánybírónak.”

 

 hirdetes_400x285  

írja közleményében a PS-SPOLU

 

A SME napilap mai számában arról ír, hogy a törvénnyel nem egészen összhangban Jankovská szombattól ismét bírói tevékenységet végezhet. A politikai pályát választó bírók esetében ugyanis a törvény egyértelműen szabályozza, mennyi időnek kell eltelnie a politikai pálya befejezése és a bírói tevékenység újbóli megkezdése között.

 

Egy parlamenti képviselőnek 90, egy államtitkárnak 60 nap „szünetet” kell tartania, mielőtt újra bíróként áll munkába. Persze, ahogy azt Szlovákiában megszokhattuk, a törvény képlékeny értelmezése miatt itt van kiskapu. Jankovská 2016-ban ugyan a Smer képviselőjeként jutott a parlament, de mandátumáról rögtön lemondott, és igazságügyi államtitkár lett. Idén júliusban aztán – teljes titkokban, ekkor a közvélemény még nem értesült a Threema-üzenetekről – lemondott képviselői mandátumáról. Így eleget tesz a 90-es napos határidőnek. Csakhogy egyben államtitkár is volt, így a 60 naposnak már nem, legalább egy hónapot kellene hivatalosan várnia az engedélyre.

 

Jankovská és több más bíró ellen hatáskörrel való visszaélés, kenőpénz elfogadása és az igazságszolgáltatás befolyásolása miatt zajlik nyomozás, ennek ellenére továbbra is bíróként tevékenykedhetnek.

 

Jankovskát a Smer szürkeeminenciásaként tartották számon, korábban Robert Fico nagy erőket mozgósított, hogy Jankovská lehessen a Bírói Tanács új elnöke (2017-ben), ám az akkori igazságügyi miniszter, Lucia Žitňanská ezt megakadályozta. Később az akkor még államtitkárként tevékenykedő bírónőt összefüggésbe hozták a trencséni maffiával. Néhány héttel ezelőtt a Kočnerrel váltott üzenetváltásai buktatták le. A rendőrségi leiratok kiszivárgása után Jankovská „önként” lemondott államtitkári székéről, de bírói talárt öltött.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.