Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Egy korábban elfogadott törvénymódosítás értelmében – amelyet az SNS terjesztett a parlament elé – nevet kell változtatnia a Sme rodinának és az ĽSNS-nek. A törvény ugyanis tiltja, hogy politikai párt személyek nevét tartalmazza megnevezésében.

 

Márpedig az egyik előbb említett mozgalom teljes hivatalos neve Sme rodina – Boris Kollár, az utóbbié pedig Kotleba – Ľudová Strana Naše Slovensko.

 

Az Aktuality.sk közlése szerint Boris Kollárék a Sme rodina – kollárovci megnevezést fontolgatják a kötelező változás kapcsán. Az ĽSNS névváltoztatásáról egyelőre nincs információ.

 hirdetes_810x300  

 

A vonatkozó törvény azonban más előírásokat is tartalmaz. Eszerint nem állíthat 150 névből álló választási listát az a párt, amelynek tagsága nem éri el legalább a 300 főt, vagy a legfőbb döntő szervezeti egysége (pl.- a kongresszus) legalább nem 45 tagból áll.

 

A Sme rodina és az ĽSNS a törvény ezen passzusa miatt nem nagyon aggódik. Az előbbinek 2000, az utóbbinak 1500 párttagja van.

 

Némiképp gondban van az SaS, ahol a tagok száma csak 218 fő, de a döntéshozó szerv 43 fős törvényszabta alsó határát így is elérik. ű

 

Nem úgy az OľaNO, amelynek hivatalosan mindössze négy tagja van. Még ha a könnyebbik utat is választják (a legalább 45 fős verzió), akkor is komoly átalakuláson kell átesnie a pártnak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.