Nyitókép forrása: topky.sk

 

A Most-Híd megváltoztatná a nyugdíjjáradék nagyságának kiszámolásához használt képletet – írja a Hospodárske Noviny pénteki számában. Az ugyanis „nem megfelelő” paraméterekkel dolgozik, ráadásul ebben az állapotban van már 2005 óta.

 

A vegyespárt a parlament következő ülésén akarja megtárgyaltatni a képlet megváltoztatásának javaslatát. Leegyszerűsítve arról van szó, hogy a Szociális Biztosítóhoz elvezetett járulékok egy része átkerülne a második pillérbe. Nem a nyugdíjmegtakarítás része, hanem az úgynevezett szolidaritási tartalékalapba befolyó összeg. Ez elvileg arra szolgál, hogy tartalékot hozzon létre arra az esetre, ha a nyugdíjkezelő kárt okozna a járulékfizetőknek. A gyakorlatban azonban a Szociális Biztosító ezt az összeget is kifizeti a mostani nyugdíjasoknak.

 

Ezt az összeget csoportosítaná át javaslatával a Most-Híd a második pillérbe. Az ő számításaik szerint egy átlagfizetésen legalább 42 év munkaviszonyt maga mögött tudó nyugdíjas havi járadéka akár 150-200 euróval is emelkedhetne.

 hirdetes_810x300  

 

Ugyanaz a hiba, mint az oktatási törvénynél

 

A vegyespárt javaslatát azonban a smeres vezetésű munkaügyi minisztérium nem támogatja. A tárca szerint a legnagyobb gond a javaslattal, hogy széleskörű társadalmi vita nélkül, röviddel a választások előtt kerül beterjesztésre a Most-Híd javaslata. Ez az indoklás a smeres minisztériumtól, tekintve az elmúlt időszakban elfogadott szociális intézkedésekre, eléggé képmutató.

 

Ugyanakkor a Most-Híd számlájára is fel lehet írni, hogy megint a koalíciós szerződés lejárta után hozakodott elő egy olyan javaslattal, amelynek támogatásáról saját koalíciós partnereit sem tudja meggyőzni. Ugyanez történt az oktatásügyi törvény módosításával is. A vegyespárt javaslata beemelte volta a törvényi fogalomtárba a nemzeti iskolákat. Ám ehhez nem tudott kellő támogatást szerezni a kormánypártok körében, így a javaslat elbukott.

 

Ráadásul, a szolidaritási tartalékalapot a Szociális Biztosító azért használja az aktuális nyugdíjak kifizetésére, hogy kifedje a nyugdíjrendszer pénzügyi lyukait. Ha a Most-Híd javaslata megvalósulna, akkor évente meredeken emelkedő, több milliós pénzügyi hiány keletkezne a Szociális Biztosítónál – más szavakkal: a kormányzatnak újabb járulék-, vagy adóemelésekkel kellene növelnie a bevételeit.

 

Ha azonban marad minden a régiben, akkor a második pillérben is spóroló jelenlegi munkások nyugdíjas korukra arányaiban kisebb életjáradékot kapnak, mint azok, akik csak az első pillérben spórolnak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.