Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A közlekedési minisztérium 365 napos autópályamatricák bevezetését fontolgatja, jelentette be kedden Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedési miniszter.

 

Érsek szerint a 365 napos jegyek több matrica eladását teszik majd lehetővé. Hozzátette, hogy az elmúlt években tovább nőttek az szlovákiai autópályák és gyorsforgalmi utak jegybevételei.

 

A 365 napos matrica Szlovákiában jelenleg nem kapható. 10 euróért váltható tíznapos, 14 euróért egy havi és 50 euróért éves jegy. Az egy évre szóló matrica azonban nem 365 napra szól, hanem legfeljebb 13 hónapra (amennyiben valaki rögtön az adott év elején váltja ki, majd a következő évben még néhány hónapot várnia kell, amíg megjelenik az aktuális évi matrica). Azonban az éves matrica a vásárlás évét következő esztendő január 31-én jár le – és 50 euróba került attól függetlenül, hogy a sofőrök januárban, júniusban vagy csak decemberben váltják ki.

 hirdetes_300x300  

 

Ezt a nem túlságosan logikus és még kevésbé igazságos gyakorlatot Érsek Árpád minisztertől már hivatalba lépése után nem sokkal számon kérték. Ő akkor egy fél mondattal sikeresen elárulta magát: azzal, hogy eddig nem tették lehetővé a 365 napos matricákat, a Nemzeti Autópálya Ügynökségnek évi több mint 8 millió eurós plusz bevétele van.

 

Néhány héttel ezelőtt az NDS illetékesei még nem tartották jó ötletnek a „technikai évre”’ szóló jegyek bevezetését. Szerintük a „könyvelési veszteségen” túl az átállásnak is vannak bizonyos költségei.

 

A 365 napos matricákat korábban az ellenzéki SaS javasolta, természetesen a kormánypártok félresöpörték a javaslatot. Most Sárközy Irén most-hidas parlamenti képviselő terjeszti be a javaslatot.

 

A hírek szerint a Most-Híd az új sztrádajegy bevezetését leghamarább jövő februárban tartja elképzelhetőnek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!