Nyitókép forrása: slovakrail.sk

 

A Közlekedési Minisztérium újabb vasúti közlekedési versenypályázatot hirdetett meg. Ezúttal a Pozsony-Dunaszerdahely-Komárom vonalat liberalizálják, vagyis szabaddá válik az út a magánvasúttársaságok előtt a járatok biztosítására.

 

Jelenleg a vonalra a cseh RegioJet rendelkezik engedéllyel, a minisztériummal kötött szerződés azonban 2020 decemberében lejár. A versenypályázat győztese december 13-ától veheti át a vonalat, amit nem kevesebb mint tíz évre kaphat meg.

 

„Ez sorrendben a második versenypályázat, amit meghirdetünk. Az embereknek több lehetőséget akarunk biztosítani, megfelelő kapacitást és főleg magasabb színvonalú utazást. Egy nagyon forgalmas vonalról beszélünk, ezért remélem, hogy a versenypályázat teljesíti a terveinket és az emberek is elégedettek lehetnek”

 

 hirdetes_810x300  

mondta Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedési miniszter.

 

A győztest egy „független” bizottság fogja kihirdetni a minisztériumon belül. Azok a bejelentkezők fogják csak megkapni a pályázat részletes feltételrendszerét, akik az előzetes szűrésen teljesítik a jogi, technikai és szakmai feltételeket. A részletek olyan információkat takarnak, mint a vonatok és szerelvények számát, a menetrendet és a pénzügyi minimumfeltételeket.

 

A 95 kilométeres Pozsony-Komárom szakasz rendkívül túlterhelt, az igény a vasúti tömegközlekedésre pedig folyamatosan nő.

 

A minisztérium az első vasútközlekedési liberalizációt augusztusban indította el, a Zsolna-Rajec közti 21 kilométeres szakaszra. Két pályázó jutott tovább az utolsó körbe, a győztest várhatóan 2020 februárjában hirdetik ki.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!