Nyitókép: Denník N

 

Az ellenzék arra vár, hogy az országos rendőrfőkapitány és Denisa Saková belügyminiszter megmagyarázza, mi lesz a sorsa a birtokukban lévő hangfelvételnek.

 

Dobroslav Trnkának távoznia kellene ügyészi pozíciójából – reagált az ellenzék és a kormányon lévő Most-Híd arra a nyilvánosságra hozott hangfelvételre, ami a maffiózó Marian Kočner és Dobroslav Trnka egykori főügyész kommunikációját rögzíti. A hanganyagban a korrupció, a kenőpénz és a kellemetlenné váló személyek eltávolítása mellett szó esik arról is, hogy miként bizniszeltek a Gorilla-hangfelvétellel.

 

 hirdetes_300x300  

Az ellenzék azt várja a főügyésztől és a speciális ügyésztől, hogy diszciplináris eljárást indít Trnka ellen.

 

Az üggyel kapcsolatban kritikusan nyilatkozott Zuzana Čaputová államfő is, a kormányfő és a parlament elnöke azonban egyelőre nem kommentálta az ügyet.

 

 „Sajnos, a jogállam működésével kapcsolatban a legrosszabb elképzelések és gyanúk igazolódnak be a közelmúltból“

 

– mondta Čaputová, majd hozzátette: az egykori főügyész nem az igazságosság szolgálatában állt, hiszen az igazságosság emberek egy csoportjának szolgálatában állt.

 

Čaputová bízik benne, hogy a hangfelvételből származó információkat a kompetens szervek nem fogják gyors és egyértelmű reakciók nélkül hagyni, hiszen az embereknek hinniük kell abban, hogy Szlovákiában többé nem így fognak működni a dolgok.

 

„A főügyésznek kellene a törvényesség legnagyobb védelmezőjének lenni. A nyilvánosságra hozott hangfelvétel rámutat arra, hogy a törvényesség ellenőrzése olyan embernek volt alárendelve, akit egy bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak“

 

– zárta le Čaputová.

 

Kočner: Meg leszel gyilkolva. Trnka: Tudom. Magyar polgármester is érintett a most nyilvánosságra került hanganyagban

 

A Most-Híd szerint Trnkának távoznia kellene

 

A nyilvánosságra került Kočner–Trnka hangfelvétellel kapcsolatban a kormánypárti Most-Híd is kritikus véleményt fogalmazott meg. Állásfoglalásában azt konstatálja, elképzelhetetlen, hogy az egész eset kivizsgálása során Trnka végig az ügyészi székben üldögélt.

 

„Az M. Kočner és D. Trnka közötti állítólagos beszélgetés nyilvánosságra hozatala után Trnka úrnak úgy kellene eljárnia, mint Monika Jankovskának. Le kellene mondania, továbbá a funkcióját is fel kellene függeszteni“.

 

Bugár pártja azt várja a bíróságoktól és a bűnüldöző szervektől, hogy minél előbb megtisztítanak bennünket ezektől az emberektől, s bűnösségük beigazolódása esetén elnyerik méltó büntetésüket.

 

Šeliga: Ha van benne egy cseppnyi becsület, akkor távozik

 

Az ellenzéki képviselők állítása szerint, ha Trnka nem távozik önszántából, akkor a főügyésznek és a speciális ügyésznek kell cselekednie. Az SaS vezére, Richard Sulík egyenesen felszólította a főügyészt, hogy rendelje el Dobroslav Trnka őrizetbe vételét.

 

„Ezekben a pillanatokban egy jól működő országban a kommandósok bilincsbe verve vinnék el Dobroslav Trnkát“

 

– mondta Sulík, majd hozzátette: azért, hogy nálunk így működhettek a dolgok, Robert Fico a felelős.

 

 „Ha van benne egy cseppnyi becsület, akkor feladja az ügyészi állását és távozik“

 

– vélekedett Juraj Šeliga a Za ľudí pártból.

 

Az ellenzék a a parlament védelmi bizottságának összehívását javasolja, ahol Denisa Saková belügyminiszter asszonynak és Milan Lučanský országos rendőrfőkapitánynak kellene nyilatkoznia az üggyel kapcsolatban, ugyanis Lučanskýnak már 2018 novembere óta birtokában van a hangfelvétel.

 

PS/Spolu: Haščákot is ellenőrizzék le

 

A PS/Spolu koalíció felszólította a rendőrséget arra, hogy azonnal ellenőrizzék le a Penta pénzügyi csoport társtulajdonosát, Jaroslav Haščákot is. Ő ugyanis a Penta állásfoglalása szerint „elhatárolódik és elutasít minden olyan állítólagos tevékenységet, amivel ebben a kommunikációban kapcsolatba hozzák“.

 

Kollár: Kočnert kellene követniük a lipótvári börtönbe

 

A Sme rodina elnöke, Boris Kollár szerint a hangfelvétel résztvevőit meg kell büntetni.

 

„Mindenkinek, aki részt vett ebben az egészben, Kočnert kellene követnie a lipótvári börtönbe. Ezenkívül mindenkit el kellene ítélni azzal a feltétellel, hogy a bíróságon nem Jankovská fog döntést hozni az elítéltekről“

 

– jelentette ki Kollár.

 

Denník N/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.